Banner 980x90

Lembergs: Prezidenta iniciatīva par nepilsoņu bērniem nav klupšanas akmens valdošajai koalīcijai

Ventspils, 14.sept., LETA. Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīva vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem nav klupšanas akmens valdošajai koalīcijai, šodien preses konferencē savu viedokli pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Valdošajai koalīcijai klupšanas akmeni es nesaskatu, jo koalīcijas līgumā ir atrunāts, ka visi jautājumi par izmaiņām likumdošanā, kas saistīta ar pilsonību, tiek pieņemti pēc konsensus principa, tas ir, ja kāds no koalīcijas partneriem iebilst, tad tālāk tas jautājums nevar tikt virzīts," sacīja Lembergs. Tā kā nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) kategoriski iebilst Vējoņa Saeimā iesniegtajam likumprojektam "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem", koalīcijā šis jautājums nevar tikt atbalstīts, pārliecināts Lembergs.

"Ja nacionālā apvienība iebilst, tad līdz ar to viņi darbojas atbilstoši koalīcijas līgumam, un nav nekāda pamata kādam no citiem partneriem kaut ko vispār runāt, jo viņi jau uzreiz ir pateikuši savu pozīciju. Jau iepriekš, pirms koalīciju veidoja, viņi [nacionālā apvienība] bija skaidri pateikuši, ka ir pret šāda veida izmaiņām," turpināja Ventspils mērs.

Līdz ar to Lembergam neesot saprotama Vējoņa iniciatīva un tas, kāpēc prezidents šo likumprojektu iesniedza Saeimā, zinot ka nebūs rezultāta. "Domāju, ka prezidents ļoti labi zina šos politiskos apstākļus un politisko spēku salikumu Saeimā," sacīja Lembergs.

Komentējot pašas iniciatīvas būtību, Lembergs pauda viedokli, ka nepilsoņiem pašiem jāļauj izvēlēties, vai viņu bērnam piešķirt pilsonību: "Es uzskatu, ka tomēr lēmējs par bērnu ir vecāki. Viennozīmīgi. (..) Kā jūs varat viņam uzspiest pilsonību?" vaicāja Lembergs.

Kā ziņots, Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem". Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

"Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai," uzsver Vējonis.

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)