Banner 980x90

Lembergs: "Ventspils nafta" pārdota zem tirgus vērtības

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA
"Ventspils nafta" pārdota par 80 - 90 miljoniem eiro zem tirgus vērtības, uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

19.oktobrī Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Lembergs aicināja ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru pievērst uzmanību "Ventspils naftas" darījumam.

Iepriekš Lembergs jau ir kritiski izteicies par šo darījumu, norādot, ka AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) piederošo AS "Ventspils nafta" (VN) akciju pārdošana "Vitol" grupai piederošajai holdinga sabiedrībai "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") ir īpašuma nozagšanas shēma.

Pēc Lemberga vārdiem, biznesa aprindās tiekot runāts, ka darījumam esot divas cenas - oficiālā un neoficiālā - un daļa no darījuma summas nonākšot LNT padomes priekšsēdētāja Rūdolfa Meroni privātajos kontos.

Savukārt Meroni uzskata, ka nepilni 80 miljoni eiro ir adekvāta un tirgus vērtībai atbilstoša cena.

Jau ziņots, ka "Euromin" no LNT par 79,98 miljoniem eiro iegādājies 43,25% "Ventspils naftas" akciju, liecina VN paziņojums.

Tādejādi "Euromin" patlaban pieder 93,24% no kopējā VN balsstiesīgo akciju kopskaita.

VN ir koncerna mātessabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos. VN pieder 51% SIA "Ventspils nafta" termināls", 66% SIA "LatRosTrans", 49,94% AS "Latvijas kuģniecība".

VN akcijas kopš 1998.gada tiek kotētas biržas "NASDAQ Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā.

VN un tās meitassabiedrību neto peļņa šī gada pirmajā pusgadā bija 21,22 miljoni eiro, savukārt konsolidētie ieņēmumi pieauga par 7,6% līdz 95,66 miljoniem eiro. Pērn analoģiskā laika periodā neto peļņa bija 4,35 miljoni eiro.

Bruto peļņa pirmajā pusgadā palielinājās par 21,7% līdz 27,58 miljoniem eiro.

Pērn VN un tās meitassabiedrību neto apgrozījums samazinājās par 3% līdz 161,87 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad apgrozījums bija 166,73 miljoni eiro. Savukārt neto zaudējumi saruka līdz 13,98 miljoniem eiro. Koncerna bruto peļņa palielinājās par 2,7% - no 41,45 miljoniem eiro līdz 42,56 miljoniem eiro.

Kā liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija, 2014.gadā LNT liekākais akcionārs ar 51% daļu bija AS "Ventbunkers". Vēl 17% piederēja uzņēmumam "Global Oil Services Limited", 16% - SIA "Skonto nafta", bet 11% - SIA "Ventrans Rīga".

Par ietekmi "Ventbunkerā", kas caur LNT bija otrs lielākais VN akcionārs, jau gadiem ilgst strīdi. Kompānijas līdzīpašnieki tieši un pastarpināti ir Olafs Berķis, Oļegs Stepanovs, Igors Skoks, Genādijs Ševcovs un Lembergu ģimene, kuras aktīvu pārvaldību tiesa Aivara Lemberga krimināllietas ietvaros uzticējusi Šveices advokātam Rūdolfam Meroni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)