Banner 980x90

Lembergs skeptisks par Vācijas, Francijas, Ukrainas un Krievijas līderu sekmēm sarunās noregulēt "pilsoņu karu"

eskatoties uz Eiropas lielvalstu līderu centieniem apspriest miera plānu konflikta noregulējumam Ukrainā, Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") ir ļoti skeptisks par Vācijas, Francijas, Ukrainas un Krievijas līderu šodien Minskā paredzētās tikšanās sekmīgu iznākumu.

Kā vakar preses konferencē norādīja Lembergs, viņaprāt, situācijas noregulējumu apdraud ASV paustā pozīcija par iespējamām ieroču piegādēm Ukrainai neveiksmīga sarunu iznākuma gadījumā, ko ukraiņu nacionālisti "uzņemtu ar gavilēm".

"Es varu tikai apsveikt Francijas prezidenta Fransuā Olanda un Vācijas kancleres Angelas Merkeles uzņēmību un iniciatīvu, lai pārtrauktu karadarbību un pilsoņu karu Ukrainā, kas nopietni apdraud mieru un stabilitāti Eiropā," atzina Lembergs.

Vaicāts, kādēļ Austrumukainā notiekošo viņš dēvē par pilsoņu karu, Lembergs norādīja, ka karadarbībā pretējās pusēs iesaistīti vienas valsts iedzīvotāji. "Tā pēc būtības ir ASV un Krievijas ģeopolitiskā cīņa, kur katra no lielvarām cīnās par savām interesēm tā, kā to pati saprot. Notiekošais Austrumukrainā ir šīs ģeopolitiskās cīņas izpausme un sekas."

"Tas nav Krievijas armijas un Ukrainas armijas karš. Ja tur būtu Krievijas karaspēks, tas jau būtu ieņēmis Kijevu," norādīja Lembergs. Tie, kuri karot uz Austrumukrainu dodas no Krievijas un pat no Latvijas, ir brīvprātīgie un dara to aiz savas pārliecības, norādīja Lembergs. Šādu rīcību varot nosodīt, bet nevarot saukt par Krievijas iebrukumu Austrumukrainā.

Pēc Ventspils mēra domām, pirmais solis situācijas noregulēšanai Ukrainā būtu starptautiskas miera misijas nosūtīšana uz Ukrainu, starp karojošajām pusēm izveidojot demilitarizētu zonu un izvietojot tajā ārvalstu karaspēku no ANO miera misijas: "Kamēr tur pa vidu nebūs karaspēka, miera nebūs, jo kāds kaut kad kaut ko izšaus un tad atbildēs pretī."

Vaicāts, vai arī Krievijai būtu jāiesaistās šādā miera misijā, Lembergs norādīja, ka par to neesot nekādu šaubu - Krievijai tur būtu jāpiedalās kopā ar citām valstīm: "Jābūt jauktam kontingentam, un viņiem ir jābūt starpā. Ja tas nebūs, tad karadarbība tur turpināsies neprognozējami ilgi un ar neprognozējamām sekām."

Ļoti problemātiski gan būtu vienoties par demilitarizētās zonas robežām, "jo skaidrs, ka ukraiņi centīsies, lai tā atrodas pēc iespējas tuvāk Doņeckai, savukārt separātisti gribēs, lai tā būtu pēc iespējas tālāk no Doņeckas un lielajām pilsētām".

"Otra ļoti liela problēma ir tā, ka ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka tad, ja sarunas būs neveiksmīgas, notiks ieroču piegādes Ukrainai. Citiem vārdiem, viņš ir pateicis: ukraiņi, nepiekrītiet piedāvātajiem miera nosacījumiem, un es jūs apgādāšu ar ieročiem, un jūs varēsiet separātistus padzīt no Ukrainas teritorijas! Protams, ukraiņu nacionālisti šādu aicinājumu uzņems ar gavilēm."

"Var rasties jautājums, kāpēc ASV ir tāda pozīcija, ka viņi faktiski aicina uz karadarbību Ukrainā? Pirmkārt, tā ir ģeopolitika kopā ar biznesu," savu viedokli pauda Lembergs.

"Amerikāņiem ir ļoti izdevīgi, ka 10 000 kilometru attālumā no viņu robežām pie Krievijas dienvidu pavēderes nabas saites rajonā visu laiku tiek dedzināta cigarete. Tas nav patīkami, bet tas rada baudu par sava ienaidnieka ciešanām," uzskata Ventspils mērs.

"Otra lieta, kas nav mazāk svarīga, - amerikāņiem šobrīd nekādas lielas karadarbības nekur nav - tāda mēroga, kā bija Irākā, Afganistānā. Protams, ka militāri rūpnieciskajam kompleksam vajag patēriņu, un patēriņu var nodrošināt tikai karadarbība. Nav svarīgi, kas finansē, - var finansēt arī ASV valsts budžets. Svarīgi, lai būtu ieroču realizācija. Jo vairāk realizē ieročus, jo lielāki pasūtījumi un jo lielāks bizness. Militāri rūpnieciskais komplekss faktiski nosaka, kas būs pie varas ASV, un šī militārrūpnieciskā kompleksa intereses ir izšķirošas visu lēmumu pieņemšanā ASV," savu viedokli pauda Lembergs.

"Tāpēc es personīgi esmu ļoti skeptisks par šo sarunu sekmīgu iznākumu, lai arī man nav ne mazāko šaubu, ka tik tiešām kancleres Merkeles un prezidenta Olanda vēlēšanās ir par divsimt procentiem miermīlīga. Man nav šaubu, ka Krievija grib šo problēmu atrisināt, bet, protams, viņi nevar pieļaut, ka separātisti zaudē. [..] Krievija nevar pieļaut, ka separātisti tiktu sakauti, tāpēc ka separātisti ir krievi un krievi nevar pieļaut, ka krievus sakauj pie viņu robežas. Tā es stādos priekšā [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina ļoti šauro rāmi, kurā viņš var darboties," atzina Lembergs. Ventspils mērs rezumēja, ka varot aptuveni iedomāties, kāds ir Olanda un Merkeles plāns situācijas noregulēšanai Ukrainā, un viņš vēlētos, lai tas tiktu realizēts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)