Banner 980x90

Livonijas ordeņa pilī atklās Latvijas heraldikas izstādi

Mākslinieki Ilze Lībiete un Juris Ivanovs radījuši vairāk kā divas trešdaļas no visiem mūsdienu Latvijas ģerboņiem. Izstādē Ventspils muzejā varēs skatīt Kurzemes un Zemgales pašvaldību, dzimtu un korporatīvos ģerboņus, kas tiks eksponēti pils galerijās, pilsētas informācijas portāls Ventspils24.lv uzzināja Ventspils muzejā.
"Latvijas heraldika ir Eiropas tradīciju turpinātāja, taču tai no 20.gs. 20.gadiem ir iegūta vienota grafiskā stilistika, kuras pamatu veido Riharda Zariņa – mūsu slavenās 5latu Mildas autora darinātie ģerboņi," saka Ilze Lībiete. Savukārt Juri Ivanovu var dēvēt par praktiskās heraldikas dižmeistaru, jo 1988.gadā tieši viņam tika uzticēta Rīgas pilsētas vēsturiskā ģerboņa grafiskā izstrāde, kas nozīmēja tā atjaunošanu atbilstoši vēsturiskajiem, politiskajiem un mākslinieciskajiem nosacījumiem. 

Latvijas heraldikas senākajai daļai - municipālajai heraldikai, līdzīgi kā citviet Eiropā, ir gandrīz 800 gadu sena vēsture. Pirmie ar pilsētu simboliku saistītie attēlojumi parādās zīmogos 13.gadsimta sākumā, vēlāk attīstoties par ģerboņiem. Jaunu municipālo ģerboņu veidošana īpaši intensīvi norisinājās pēc neatkarīgas Latvijas valsts proklamēšanas, padomju okupācijas periodā ģerboņu pielietojums tika reducēts līdz minimumam. Straujš intereses pieaugums par municipālajiem ģerboņiem sākas Atmodas laikā. 1988.gadā LPSR Augstākās Padomes prezidijs pieņēma lēmumu par kultūrvēsturiskās simbolikas lietošanu, kas paredzēja atjaunot Latvijas pilsētu vēsturiskos ģerboņus. Tika izveidota Heraldikas komisija, kas turpina darboties, un par komisijas 20 gadu darba rezultātu varēja uzskatīt 2008.gada izdevumu Latvijas ģerboņi, kas kopā ar papildinājumu 2009.gadā aptvēra 133 pagastu ģerboņus, 77 pilsētu un 13 rajonu ģerboņus.

Izstādes atklāšana notiks 11.jūlijā plkst.11.30 Ventspils Jūras svētku ietvaros un izstādes atklāšanā piedalīsies arī abi autori - izcilie grafikas meistari Ilze Lībiete un Juris Ivanovs. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)