Banner 980x90

Mājas jumta segumu veidi – to priekšrocības un trūkumi

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Vēsturiski mājas tika celtas atkarībā no klimata, kādā cilvēki dzīvoja, pieejamajiem materiāliem, kā arī no apdraudējumiem, kas ikdienā pastāvēja. Piemēram, Āfrikā un Klusā okeāna salās mājokļus veidoja no apkārtnē augošajām zālēm, vīteņaugiem un bambusa lapām. Arī tad cilvēki saprata, ka mājoklis bez jumta nav iedomājams. 
Lai būtu iespēja norobežoties no apkārtējās vides un sajusties kā savā dzīvojamajā telpā, lai paglābtos no visiem iespējamajiem apdraudējumiem un sliktajiem laikapstākļiem, jumts bija tieši tas, kas īstenoja šo funkciju. Arī mūsdienās māja nav iedomājama bez jumta. Un mūsdienās mums ir pieejams plašs jumtu segumu klāsts, tādēļ mums pašiem nav jāmeklē izejmateriāli, lai tos radītu un uzklātu, mūsu vienīgais uzdevums ir izvēlēties sev piemērotāko mājas jumta seguma veidu atkarībā no mūsu vajadzībām.

Iepazīsimies nedaudz tuvāk ar populārākajiem un zināmākajiem mājas jumta seguma veidiem, lai būtu vieglāk izvēlēties mums piemērotāko risinājumu.

Mūsdienās arvien populārāks kļūst betona dakstiņu jumta segums. Betona dakstiņu jumta segums ir izturīgs, drošs un vizuāli pievilcīgs jumta segums. Tas ir augstākas kvalitātes jumta segums, tam ir plašs dakstiņu profilu un to krāsu klāsts. Tā vizuālais izskats ir elegants, un tas noteikti kalpos kā mājas kopskata dizaina elements. Šis mājas jumta segums ir ilgmūžīgs, kas kalpošanas laika ziņā pat pārspēj metāla jumta kalpošanas laiku.

Dakstiņi tiek veidoti tā, lai sniegs vai lietus notecētu zemē, tādēļ ir jāatceras par jumta slīpumu, kam jābūt vismaz 14° leņķī, lai izvairītos no mitruma iekļūšanas zem dakstiņiem. Kopumā dakstiņu jumta seguma izmaksas nav pārāk augstas. Ja mēs salīdzinām dažādu jumta segumu kopējās izmaksas, aprēķinot, cik izmaksā ne tikai pats jumta seguma materiāls, bet arī pārējie jumta izveides materiāli – latojums, aksesuāri, drošības elementi –, ir redzams, ka dakstiņu jumta seguma izmaksas ir salīdzinoši demokrātiskas.

Arī metāla jumta segumi atgriežas apritē, bet tas gan ir galvenokārt tādēļ, ka tas ir viens no vienkāršākajiem risinājumiem. Tomēr tā vizuālais izskats nav salīdzināms ar betona dakstiņu jumta segumu, lai gan izmaksu ziņā tie ir līdzīgi. To ir iespējams viegli un ātri uzklāt, un, ja esam izvēlējušies augstas kvalitātes metālu, tā kalpošanas laiks var ilgt līdz pat 50 gadiem. Mūsdienās metāla jumta segumiem ir plašs krāsu un profilu klāsts, līdz ar to ikvienam ir iespēja izvēlēties mājas fasādei piemērotāko variantu. Tajā pašā laikā ir jāatceras, ka metāls lietus, krusas un vēja laikā var radīt lielu troksni, kas, iespējams, var traucēt mājas iemītniekiem. It īpaši, ja mājas galvenā dzīvojamā zona atrodas mājas augšstāvā, tuvāk pašam jumtam, piemēram, bēniņos. Metāla jumta segums ir jākopj, jo jebkurš bojājums var izraisīt rūsēšanu. Un, tā kā metāls nenodrošina jumta konstrukcijas elpošanu, var sākt veidoties kondensāts. 
 
Bitumena jumti ir viens no lētākajiem risinājumiem. Tam ir pieejama plaša krāsu un formu daudzveidība, taču arī tam ir savi trūkumi. Tas ir viegli uzliesmojošs, nenoturīgs pret UV stariem, izdala kaitīgas vielas, kā arī, lai arī pats materiāls ir salīdzinoši lēts, tam ir nepieciešams vairāk stiprinājuma elementu, tādēļ kopējās izmaksas var palielināties.
 
Skaidu jumti jeb lubiņi tiek veidoti no dabīgi tīra un ekoloģiska materiāla, tādēļ nebūtu jāsatraucas par tā kaitīgumu videi. Tas tiek veidots, izmantojot egles, apses vai priedes skaidu plāksnes, kas tiek uzklātas vairākās kārtās, nodrošinot augstu mitrumizturību.

Niedru jumts ir veidots no kūlīšos sasietām niedrēm. Tas ir gan ekoloģisks, gan siltumizolējošs.
 
Akmens jeb dabīgā šīfera jumti ir izturīgi un kvalitatīvi. Tie ir īpaši ar savu kalpošanas laiku, kas var sasniegt pat 100 gadus un vairāk. Taču kopumā tas ir dārgs materiāls, jo tā ražošana ir sarežģītāka, kā arī iespējams ir nepieciešami jumta konstrukcijas stiprināšanas darbi.

Bezazbesta šīferis kā jumta segums savas formas dēļ ir līdzīgs vecajam azbesta šīferim, taču netiek ražots no videi kaitīgā azbesta, bet gan no cementa, celulozes šķiedras un kaļķa. Šī jumta seguma galvenā priekšrocība ir tāda, ka, to pārklājot, nav nepieciešamība mainīt jumta latojumu vai konstrukciju. Taču galvenais tā trūkums ir tas, ka šis jumta seguma veids atgādina ne tik pievilcīgās padomju laika azbesta šīfera loksnes. 
 
Iepazīstoties ar populārākajiem mājas jumta seguma veidiem, ir redzams, ka tie ir ļoti daudz un dažādi, taču pastāv arī vēl citi jumta seguma veidi. Lai neapjuktu izvēlē, labākais risinājums būtu speciālista pieaicināšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)