Banner 980x90

Melbārde: kultūras nozarē paveikti 90% valdības deklarācijas uzdevumu

Pagājušajā gadā paveikti 90% valdības deklarācijā ierakstīto kultūras nozares uzdevumu, aģentūrai LETA pastāstīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Nepaveiktajiem darbiem esot bijuši objektīvi iemesli. "Tad, kad es sāku savas ministres gaitas, notikumi Ukrainā vēl nebija sākušies," pauda Melbārde.

Viņa pastāstīja, ka, piemēram, saistībā ar mediju politikas veidošanu Kultūras ministrija (KM) izdarījusi pat vairāk, nekā bijis plānots valdības deklarācijā. Tajā bijis noteikts tikai izstrādāt mediju politikas veidošanas institucionālo risinājumu, bet mediju politika pašlaik jau ir iekļauta ministrijas pienākumu sarakstā. Ministrijas paspārnē darbojas arī profesionāļu darba grupa, kas izstrādā mediju politikas pamatnostādnes.

Iepriekšējā valdības deklarācijā arī bijis uzdots sagatavot Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansēšanas modeli, kas izdarīts. Savukārt šīs valdības laikā KM apņēmusies atjaunot fonda finansējuma modeļa principu. "Par to mums jaunajā valdības deklarācijā bija visilgākās diskusijas. Tam iebilda Finanšu ministrija, kas valsts finansiālo situāciju, protams, redz plašāk. Mēs apzināmies, ka nevaram gūt rezultātus, ja valstī nav naudas. Mūsu sagatavotais plāns finansējuma modeļa maiņai ar pārejas periodu tāpēc ir pragmatisks. Tas veidots, reaģējot uz finanšu situāciju valstī," pastāstīja ministre.

Vēl viens no darbiem, pie kuriem ministrija turpinās strādāt, būs arī radošās personas statusa jautājums. Melbārde norādīja, ka līdz novembra beigām ministrija turpinās izstrādāt likumprojektu. Pēc tam radošo personu darbībai labvēlīgas vides sakārtošana būs atkarīga no debatēm Saeimā. "Arī šīs pārmaiņas būs iespējams īstenot tad, kad valstij būs nauda. Tā ir kā zīlēšana kafijas biezumos, jo tas ir atkarīgs no vairākiem faktoriem. Arī, piemēram, tā, kā mēs paši maksājam nodokļus," pastāstīja Melbārde.

Ministres prioritātes arī nākamajā valdībā turpinās būt atalgojums kultūras nozarē strādājošajiem, koncentrējoties uz algu izlīdzinājumu dažādās kultūras apakšnozarēs. Katrā no tām esot institūcijas, kurās algu jautājums ir sakārtots, kā arī tādas, kur to vajadzētu veikt. "Piemēram, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šis jautājums nav tik aktuāls, bet Latvijas Neredzīgo bibliotēkā algu izlīdzināšana ir būtiska problēma," paskaidroja Melbārde.

Otra galvenā prioritāte būs simtgades programmas veidošana. "Nākamajā gadā ministrija plāno izveidot detalizētu svētku programmas plānu, bet 2016.gadā būs jāsāk cīņa par finansējumu," norādīja ministre.

Pilseta24.lv jau vēstīja, ka trešdien Saeimas ārkārtas sēdē apstiprināta Laimdotas Straujumas (V) jaunā valdība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)