Banner 980x90

papildināta - Prokuratūra Lembergam lūdz piemērot astoņu gadu ieslodzījumu un 64 500 eiro naudas sodu

(Pievienota 2.-5.rindkopa.)

Rīga, 7.marts, LETA. Prokuratūra šodien tiesas debatēs lūdza tiesu smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā, aģentūrai LETA pastāstīja lietas prokurors Juris Juriss.

Tikmēr Lemberga dēlam Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot sodu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un arī mantas konfiskāciju, informēja Juriss.

Šodienas tiesas sēde patlaban ir noslēgusies. Lembergs tiesas sēdē fiziski neatradās, bet faktiski tajā piedalījās video tiešraidē.

Kā žurnālistiem norādīja Juriss, tālāk šajā tiesas procesā sekos aizstāvības debašu runa, replikas un pēdējais vārds.

Uz žurnālista jautājumu par to, vai šogad varētu tikt nolasīts arī spriedums, prokurors Juriss atbildēja, ka ir grūti prognozēt, cik daudz laika būs nepieciešams aizstāvjiem un apsūdzētājiem, tāpēc pagaidām esot grūti prognozēt, kad tiesas process noslēgsies.

Lembergs tiesas sēdes pārtraukumā masu medijiem izplatītā paziņojumā apgalvoja, ka Juriss, pieprasot astoņu gadu ieslodzījumu, pildījis "Šveices blēža Rudolfa Meroni finansiāli koruptīvo pasūtījumu un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) politisko uzstādījumu".

"Es būtu ļoti izbrīnīts, ja prokurors Juris Juriss būtu atteicies pildīt finansiāli ļoti izdevīgo un politiski motivēto darījumu. Aicinu visus - gan labvēļus, gan nelabvēļus sekot turpmākajam tiesas procesam, kurā būs iespēja dzirdēt ar likumiem pamatotus un uz faktiem balstītus pierādījumus par prokuroru angažētību un profesionālo trulumu," apgalvoja apsūdzētais, solot pilnībā "iznīcināt" prokuroru apsūdzību.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs un Sormulis.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)