Banner 980x90

Par VeA rektora vietas izpildītāju apstiprina Kārli Krēsliņu

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
Par Ventspils Augstskolas (VeA) rektora vietas izpildītāju valdība otrdien, 21.jūnijā, apstiprināja augstskolas mācību prorektoru Kārli Krēsliņu.

VeA Satversmes sapulce 25.maijā lēma par izglītības iestādes rektores Gitas Rēvaldes atcelšanu no amata saistībā ar uzticības zaudēšanu.

Augstskolas pārstāvis Edvards Ratnieks valdības sēdē uzstāja, ka rektores atcelšanas procedūrā ir pieļauta virkne normatīvo aktu pārkāpumu, turklāt pati Rēvalde saistībā ar viņas atcelšanu nav uzklausīta. "Rektore neklausa [Ventspils mēru Aivaru] Lembergu un nepiedalās shēmās. Tāpēc tāda steiga," emocionāli teica Ratnieks.

Arī Rēvalde ministrus informēja, ka nav saņēmusi atbildes uz iestādēm nosūtītajām vēstulēm, izņemot vēstuli no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, no kā izriet, ka viņa no amata nav atcelta.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) vērsa klātesošo uzmanību, ka augstskolas pilnvērtīga darbība iespējama, ja rektors bauda Satversmes sapulces uzticību.

Atzīstot, ka izprot klātesošo emocijas, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzsvēra, ka valdība rīkojas saskaņā ar likumu un augstskolas Satversmes sapulces lēmums ir pieņemts saskaņā ar likumu. Viņš prognozēja, ka saistībā ar šo jautājumu ir gaidāmas tiesvedības un tas būs ilgs process. Tāpat premjers uzsvēra, ka viņam nav ne mazāko iemeslu apstrīdēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Valsts kancelejas juristus, kā arī Augstskolu likumu.

Augstskolu likums paredz, ka augstskolas ievēlēto rektoru apstiprina Ministru kabinets pēc augstskolas dibinātāja ierosinājuma un rektors amata pienākumus sāk pildīt pēc apstiprināšanas valdībā.

IZM izstrādātā rīkojuma projekta anotācijā uzsvērts, ka Augstskolu likums tieši neparedz Ministru kabineta rīcību gadījumos, kad satversmes sapulce, izmantojot iepriekšminēto likuma pantu, atcēlusi rektoru. Vienlaikus IZM ieskatā no Augstskolu likumā noteiktā regulējuma attiecībā uz satversmes sapulces ievēlētā rektora apstiprināšanu Ministru kabinetā izriet, ka arī satversmes sapulces lēmums par rektora atcelšanu stājas spēkā tad, kad tas ir apstiprināts Ministru kabinetā.

Izglītības kvalitātes valsts dienests IZM uzdevumā, izvērtējot VeA Satversmes sapulces lēmuma pieņemšanas procesu, ir konstatējis, ka lēmuma pieņemšanas procesā nav pārkāpti likuma un VeA Satversmes noteikumi.

Lai ieceltu VeA rektora vietas izpildītāju, nepieciešams atcelt no amata VeA rektori Rēvaldi.

Kā ziņots, Rēvalde bija vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu augstskolas Satversmes sapulces lēmumu par viņas atcelšanu no rektora amata, tomēr tiesa atteikusi to pieņemt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)