Banner 980x90

Parlamentā vērtēs ierosinājumu pašvaldībām dot tiesības izveidot kopīgu pašvaldības policiju

Rīga, 24.maijs, LETA. Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā "Par policiju", kas paredz pašvaldību tiesības izveidot kopīgu pašvaldības policiju.

Lai īstenotu likumā "Par pašvaldībām" noteikto iespēju pašvaldībās izveidot kopīgu iestādi un lai veicinātu pašvaldības policijas izveidi pašvaldībās, kurās tā pašlaik nav izveidota, kā arī radītu iespēju pašvaldības policijas institūcijām apvienot to resursus un paaugstināt to kapacitāti, ir nepieciešami grozījumi likumā "Par policiju", paredzot, ka pašvaldības var izveidot kopīgu pašvaldības policiju, skaidro Iekšlietu ministrija. Vienlaikus likumprojektā arī noteikts, - ja pašvaldība kopīgo policiju nav izveidojusi, tad attiecīgos pienākumus pilda Valsts policija.

Savukārt saskaņā ar likumā "Par pašvaldībām" noteikto kopīgās pašvaldības policijas darbinieku skaitu noteiks uzraudzības padome. Pašvaldības policijas sastāvā varēs būt tās priekšnieks, viņa vietnieki, vecākie inspektori, inspektori un jaunākie inspektori, kā arī vecākie kārtībnieki, kārtībnieki un jaunākie kārtībnieki.

Pašvaldības policija un ostas policija savas funkcijas un uzdevumus pilda sadarbībā ar Valsts policiju un Drošības policiju, kā arī tiešā kontaktā ar sabiedrību, līdz ar to pašvaldības policijas un ostas policijas vadītājam un tā vietniekam ir jānodrošina iestādes funkciju un uzdevumu profesionāla izpilde, kā arī Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteikto valsts pārvaldes principu ievērošanu, ar savu darbību veicinot sabiedrības uzticību policijai.

Līdz ar to likumprojekts paredz, ka iekšlietu ministrs rakstveida piekrišanu pirms pašvaldības policijas vai ostas policijas priekšnieka un viņa vietnieka pieņemšanas darbā nedos, ja Valsts policijai vai Drošības policijai ir pietiekams pamats uzskatīt, ka persona rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

Likumprojekts arī paredz, ka pašvaldības policija un ostas policija sāk reģistrēt iesniegumus un informāciju par iespējamiem likumpārkāpumiem un ārkārtējiem notikumiem, kuri apdraud personu vai sabiedrības drošību, Integrētās iekšlietu informācijas sistēmas apakšsistēmā "Vienotais notikumu reģistrs" ne vēlāk kā līdz 2025.gada 1.janvārim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)