Banner 980x90

Pēc gada Ventspilī plāno sākt gandrīz 20 miljonus eiro vērtā Zinātnes un inovāciju centra būvniecību

Ventspils, 23.janv., LETA. Ventspils Zinātnes un inovāciju centra būvniecību, kas izmaksās nepilnus 20 miljonus eiro, plānots sākt 2019.gada sākumā, aģentūru LETA informēja pašvaldības iestādes "Komunālā pārvalde" sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Kalsere.

Plānotajā ēkas būvniecības vietā, Rūpniecības ielā 2, pašlaik jau uzstādītas būvtāfeles sabiedrības informēšanai par projektu. Pašlaik tiek izstrādāts būvprojekts un veikti nepieciešamie tehniskās plānošanas darbi. Apmeklējot citus zinātnes centrus, tiek arī apgūta pieredze, lai veidotu jaunu, vērtīgāku un interesantāku Ventspils centra eksponātu kolekciju, skaidroja Kalsere.

Pašlaik tiek prognozēts, ka centra atklāšana varētu notikt 2020. vai 2021.gadā.

Projekta ideja paredz izveidot Ventspilī Zinātnes un inovāciju centru, kur būs pieejamas vairākas aktivitātes. Centra telpās tiks izvietoti 93 stacionāri interaktīvi eksponāti, no tiem daļa būs paredzēti pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, lai radītu interesi par dabas fizikas procesiem. Īstenojot galerijas pēc individualās pieejas, eksponāti būs sadalīti tematiskajos virzienos. Eksponāti izvēlēti tā, lai tie bērniem jau no mazotnes radītu interesi par dabas zinātnēm un veicinātu lielāku izpratni par fizikas un tehnoloģiju attīstību procesiem dabā. Visi eksponāti būs gan izglītojoši, gan interaktīvi, piebilda Kalsere. Zinātnes interaktīvie stendi paredzēti kā interesanta laika pavadīšana ar zinātnisku pieeju.

Kopējā ēkas platība būs 6330 kvadrātmetri. Ēkas pirmajā stāvā būs Zinātnes jeb interešu izglītības centrs, kas aizņems 4740 kvadrātmetrus, tostarp ekspozīcijas daļā izvietoto galeriju platība būs 3550 kvadrātmetri.

Pārējos aptuveni 1590 kvadrātmetrus aizņems Inovāciju centrs. Ņemot vērā pēdējo gadu attīstības tendences pilsētas un valsts ekonomikā, inovāciju centrā paredzēts izveidot biznesa inkubatoru ar biroja telpām, atvērta tipa birojus biznesa akseleratora programmai, kā arī universālas biroja telpas, skaidroja Kalsere. Birojus plānots nodalīt ar modulārām sienām. Liela daļa no centra telpām tiks nodota komersantu rīcībā uzņēmējdarbības īstenošanai. Tie pamatā būs informācijas tehnoloģiju jomā strādājošie uzņēmēji. Tāpat telpas tiks atvēlētas ēdināšanas uzņēmumam kafejnīcas darbības nodrošināšanai centra apmeklētājiem.

Ēkā kopumā plānots radīt ap 120 jaunu darba vietu.

Projekta kopējās plānotās būvniecības izmaksas ir nepilni 20 miljoni eiro, tai skaitā 13 miljoni eiro būs dāvinājums no Eiropas Savienības struktūrfondu darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" specifiskā atbalsta mērķa "Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām".

Jau ziņots, ka daudzfunkciju inovāciju un zinātnes centra ēku paredzēts uzbūvēt Ventspilī, Rūpniecības ielā 2, izveidojot tajā inovāciju centru ar nomas telpām jauno uzņēmēju atbalstam un piesaistei un jaunu darbvietu radīšanai, kā arī interešu izglītības centru jeb zinātnes centru, kas pēc satura būs līdzīgs Igaunijā esošajam "Ahhaa" centram.

Centra ēku projektē Lietuvas arhitektu birojs "Ambraso". Lietuviešu arhitektu jaunbūvējamās ēkas metu konkursā iesniegtais darbs ar nosaukumu "Kāpa 2016" iepriekš 15 piedāvājumu konkurencē tika atzīts par vispiemērotāko plānotajai jaunbūvei, tāpēc "Ambraso" kā vienīgais dalībnieks piedalījās sarunu procedūrā bez iepirkuma konkursa izsludināšanas.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija, būvprojekta izstrāde izmaksās 490 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)