Banner 980x90

Pēc gāzes tirgus atvēršanas 7000 klientu būs jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Pēc gāzes tirgus atvēršanas 2017.gada 3.aprīlī aptuveni 7000 AS "Latvijas Gāze" (LG) klientu būs jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, šodien virtuālajā konferencē informēja LG valdes locekle Zane Kotāne.

Šī prasība neattieksies uz mājsaimniecībām, kuras līdz pat 2019.gada 3.aprīlim varēs saņemt dabasgāzi par regulētu cenu.

Komentējot LG finanšu rādītājus, Kotāne atzina, ka patlaban LG ir stabilas pozīcijas Baltijas dabasgāzes tirgū. Gāzes koncerns apkalpo vairāk nekā 440 000 klientu, taču, pēc Kotānes teiktā, LG ir spējīgs apkalpot lielāku klientu skaitu.

Kā ziņots, 22.februārī tika izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā par gāzes tirgus atvēršanas un LG sadalīšanas nosacījumiem. Likuma grozījumi paredz, ka uzņēmumam LG līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

Savukārt šā gada 22.martā LG akcionāri ar pārliecinošu balsu vairākumu vienojās par LG reorganizācijas sākšanu, līdz 2017.gada 3.aprīlim nodalot no sabiedrības Enerģētikas likumā paredzēto mantu.

LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis akcionārus informēja, ka LG padome lēma sadalīt koncernu, izveidojot divas meitassabiedrības. Abi uzņēmumi būs akciju sabiedrības ar nodalītiem aktīviem un neatkarīgiem akcionāriem - viens uzņēmums nodarbosies ar gāzes tirdzniecību un sadali, bet otrs - ar gāzes uzglabāšanu un pārvadi. Kalvītis skaidroja, ka LG īpašumtiesību nodalīšana nebūs vienkāršs process, jo katram akcionāram, kas nevarēs būt nodalītajā LG gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā, būs jālemj par savu akciju pārdošanu.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) iepriekš intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka LG jaunais akcionārs "Marguerite Fund" apliecinājis, ka vēlas būt akcionārs arī nodalītajā LG gāzes pārvades uzņēmumā, tādējādi atvieglojot Latvijas lēmumu par iesaisti LG nodalītajā uzņēmumā.

"Marguerite Fund" tikšanās laikā ar ministru apliecinājis vēlmi palikt kā LG akcionārs nodalītajā gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā. "To zinot, Latvija varēs vieglāk iesaistīties potenciālajā pārvades un uzglabāšanas sistēmas uzņēmuma iegādes procesā, jo samazināsies valsts izmaksas un riski," piebilda ekonomikas ministrs.

Ašeradens uzskata, ka Latvijai ir svarīgi iegādāties nodalīto LG uzņēmumu, jo valstij ir jānodrošina stabils gāzes tirgus atvēršanas pārejas periods. "Ja izveidojas vienots Baltijas gāzes tirgus, tad valdība var skatīties citus risinājumus, bet šajā brīdī man šķiet, ka pārejas posmā valstij ir jābūt šī uzņēmuma akcionārei," sacīja ministrs.

Ekonomikas ministrija piesaistīs konsultantu jautājumā par nodalītās LG gāzes pārvades akciju iegādi.

LG apgrozījums šā gada sešos mēnešos bija 212 miljoni eiro, kas ir par 10% mazāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn, kad LG apgrozījums bija 235 miljoni eiro. Savukārt LG peļņa gada pirmajā pusgadā nedaudz augusi - no 26,68 miljoniem eiro pagājušā gada pirmajā pusgadā līdz 26,82 miljoniem eiro šogad.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom". "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16%, bet 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)