Banner 980x90

Pēc traģiskā negadījuma Ventspils peldbaseinā rosina izvērtēt amatpersonu atbildību

Ventspils, 11.okt., LETA. Pēc traģiskā negadījuma Ventspils mazajā peldbaseinā, kur peldēšanas apmācības nodarbības laikā gāja bojā četrus gadus vecs zēns, Ventspils pilsētas domes izveidotā komisija rosina dalībnieku sapulcē izvērtēt arī olimpiskā centra "Ventspils" amatpersonu atbildību, aģentūru LETA informēja Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļā.

Ventspils pilsētas domes izveidotā komisija, kuras uzdevums bija izvērtēt šī negadījuma apstākļus, veikt pārbaudes objektā, iepazīties ar dokumentāciju un sniegt secinājumus, lai nepieļautu šādu negadījumu atkārtošanos, prezentējusi starpziņojumu Ventspils pilsētas domes vadībai, kā arī uzklausījusi paskaidrojumus un viedokļus no olimpiskā centra "Ventspils" pārstāvjiem.

Ņemot vērā negadījuma smagās sekas, kam par iemeslu bijuši trūkumi instruktora darbā, komisija rosina olimpiskā centra "Ventspils" vadībai atstādināt vecāko peldēšanas instruktoru Viktoru Zujevu, kura uzraudzībā notika negadījums, no turpmākās pienākumu pildīšanas. Olimpiskā centra "Ventspils" vadība informējusi komisiju, ka ir saņēmusi Zujeva iesniegumu par atbrīvošanu no vecākā peldēšanas instruktora pienākumu veikšanas ar 4.oktobri. Tāpat komisija rosina Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldei izvērtēt Zujeva atbilstību Ventspils sporta skolas "Spars" direktora amatam.

Ventspils pilsētas dome aicinās Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) novērst situāciju, ka ārējo normatīvo aktu normas neregulē peldēšanas apmācību organizēšanu un norises kārtību valstī.

Komisija ir fiksējusi nepilnības gan apmācības programmas, gan administratīvajā dokumentācijā. Pašlaik tiek gaidīts neatkarīgas institūcijas slēdziens, skaidroja domē.

Atbilstoši komisijas rekomendācijām gan olimpiskajam centram "Ventspils", gan Ventspils Izglītības pārvaldei jāveic visaptveroša pārbaude, vai personām, kuras vada sporta treniņus vai nodarbības, ir atbilstoša kvalifikācija.

Olimpiskajam centram "Ventspils" un Ventspils Izglītības pārvaldei ir jāiesniedz komisijai rakstisks rīcības plāns, kas ietver veicamos pasākumus un to izpildes termiņu.

Komisija secinājusi, ka Ventspils Izglītības pārvaldei nekavējoties jāizvērtē Ventspils vispārizglītojošo skolu audzēkņu peldēšanas apmācību organizēšanas kārtība, kā arī jāpārliecinās par pedagogu prasmi sniegt pirmo palīdzību, ko apliecina atbilstošs dokuments par pirmās palīdzības programmas apguvi.

Līdz iepriekš minētajiem izvērtējumiem komisija rosina Ventspils Izglītības pārvaldei uz laiku pārtraukt peldēšanas nodarbību organizēšanu.

Ņemot vērā, ka olimpiskajā centrā "Ventspils" strādā daudz darbinieku, komisija iesaka izvērtēt cilvēkresursu vadības speciālista piesaistes nepieciešamību.

Lai turpmāk nodrošinātu drošas nodarbības un atpūtu Ventspils Ūdens piedzīvojumu parkā, plānoti vairāki uzlabojumi. Atsākot nodarbību organizēšanu, komisija rosina nodrošināt ne vairāk kā 12 audzēkņu atrašanos vienā peldbaseina celiņā (ne vairāk kā viens bērns uz pieciem kvadrātmetriem), kā arī vismaz divu atbilstoši kvalificētu personu klātbūtni peldēšanas nodarbībā. Būtiski, lai viena no personām būtu speciāli apmācīta pirmās palīdzības sniegšanā bērniem, norāda komisija.

Visas telpas, kurās notiek jebkādas nodarbības, plānots aprīkot ar video novērošanas kamerām.

Pēc komisijas ierosinājuma olimpiskā centra "Ventspils" mazajā peldbaseinā ir nepieciešams ierīkot sienu jeb vertikālu barjeru, kas nodalītu seklo baseina daļu no dziļās.

Visās telpās, kurās notiek nodarbības, plānots izvietot materiālu ar vizualizācijām, kā rīkoties ārkārtas situācijās.

Visiem instruktoriem plānots uzdot divas reizes gadā nokārtot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pirmās palīdzības apmācību eksāmenu.

Sadarbībā ar Latvijas Peldēšanas federāciju plānots izstrādāt jaunus iekšējās kārtības noteikumus bērnu un pieaugušo peldēšanas apmācībām un baseina publiskajiem apmeklējumiem, kas ietvertu arī instruktoru un pasniedzēju skaitu attiecībā uz bērnu skaitu.

Mazajā baseinā plānots izvietot dziļumu atzīmes ar bildēm jeb piktorgrammām, lai apmeklētājiem, tostarp bērniem, tās būtu uztveramas.

Lai gan peldēšanas nodarbību laikā tas varētu novērst bērnu uzmanību, komisija tomēr rekomendē turpmāk aizliegt peldēšanas nodarbību laikā aizvērt žalūzijas un balkona durvis, lai nodrošinātu iespēju vecākiem redzēt savus bērnus.

Ventspils pilsētas domes izveidotā komisija turpinās darbu, lai izvērtētu olimpiskā centra "Ventspils" un Ventspils Izglītības pārvaldes ziņojumus.

Jau ziņots, ka 4.oktobrī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācības nodarbības laikā noslīka četrus gadus vecs zēns. Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošas neoficiālās informācijas, ko apstiprinājuši vairāki avoti, bojā gājušais zēns nodarbības laikā lūdzis atļauju doties uz tualeti, ko arī saņēmis. Atgriežoties no labierīcībām, zēns, trenerim neredzot, ielēcis baseinā. To, ka baseina dziļajā galā zem ūdens kaut kas atrodas, pēcāk pateikusi cita nodarbības dalībniece, kāda četrus gadus veca meitene.

Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)