Banner 980x90

Pēc Ventspils vakarskolas un romu klašu slēgšanas lielākā daļa romu bērnu turpina mācības citās skolās

Ventspils, 18.janv., LETA. Pēc Ventspils Vakara vidusskolas un romu etnisko klašu slēgšanas lielākā daļa romu tautības bērnu turpina mācības citās skolās, šodien preses konferencē informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Romu etniskās klases Ventspils Vakara vidusskolā tika izveidotas 1988.gadā pēc romu kopienas priekšlikuma. Šāds priekšlikums tika pamatots ar argumentu, ka liela daļa romu bērnu pārtrauc apmeklēt skolu un neiegūst nekādu izglītību, bet romu etnisko klašu izveidošanas mērķis bija mazināt šo tendenci. Daļa romu bērnu arī mācījās romu etniskajās klasēs, bet daļa apmeklēja citas skolas, skaidroja Lembergs.

No šī mācību gada Ventspils Vakara vidusskola ir likvidēta - uz tās līdzšinējām telpām nākamnedēļ pārcelsies Ventspils Centra sākumskola. Bijušās vakarskolas audzēkņi turpina mācības Ventspils 6.vidusskolā. Kā atzina Lembergs, viņš ir painteresējies, vai mācības turpina arī bērni no kādreizējām Ventspils Vakara vidusskolas romu klasēm.

"Šobrīd lielākā daļa šo bērnu iet skolā - viņi apmeklē 1.pamatskolu, 2.pamatskolu, Pārventas pamatskolu. Visi neturpina mācības, bet [..] nekāds lielais atbirums nav. Man bija uztraukums, ka būs liels atbirums un mazāk mācīsies. Pagaidām tā īsti nav, tā kā šajā ziņā viss ir noritējis sekmīgi," vērtēja Lembergs.

Pirms vairākiem gadiem uzmanību jautājumam par romu etniskajām klasēm Ventspils Vakara vidusskolā bija pievērsis Tiesībsarga birojs. Sākumskolas dienas klases pie Ventspils Vakara vidusskolas tiesībsarga ieskatā bija pretrunā ar nacionālo un starptautisko regulējumu, veicinot romu segregāciju un atstumtību.

Ventspils pašvaldība iepriekš aizstāvēja romu klašu nepieciešamību. Ventspils domes priekšsēdētaja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij") 2014.gada pavasarī aģentūrai LETA skaidroja, ka romu tautības bērniem, sākot mācīties skolā, bieži vien trūkst elementāru iemaņu, tostarp arī valodas prasmju. Turpretim Ventspils Vakara vidusskolā bija pedagogi, kuri saprot romu valodu, un tas mācību sākumposmā ievērojami uzlabo pedagogu un audzēkņu savstarpējo komunikāciju. Otrkārt, romu tautības bērniem ļoti bieži nav arī pietiekama zināšanu līmeņa atšķirībā no citiem bērniem, kuri pirmsskolas posmā jau ir apguvuši pirmās rakstīšanas un rēķināšanas prasmes. Līdz ar to sākt mācības parastā skolā romiem var būt daudz grūtāk, savulaik norādīja Vītoliņš. Trešais iemesls šādu klašu nepieciešamībai, pēc Vītoliņa teiktā, bija tas, ka absolūtais vairums romu dzīvo noslēgtā vidē un viņiem trūkst elementāru komunikācijas prasmju sabiedrībā. Ventspils Vakara vidusskolas pedagogi devās pie romu ģimenēm, kuru bērniem jāsāk apmeklēt skolu, un pārliecināja vecākus par nepieciešamību nodrošināt bērniem izglītības iegūšanu, savulaik sacīja Vītoliņš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)