Banner 980x90

Prokurors: Reizēm liekas, ka kriminālās autoritātes tiesai izrāda lielāku cieņu nekā Lembergs

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
Reizēm rodas iespaids, ka kriminālās autoritātes tiesai izrāda lielāku cieņu nekā Ventspils mērs Aivars Lembergs, ar šādu novērojumu intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" dalījies prokurors Aivis Zalužinskis, kurš ir viens no valsts apsūdzības uzturētājiem tā dēvētajā Lemberga krimināllietā, kuru patlaban izskata Rīgas apgabaltiesa.

Arī Zalužinska kolēģis Juris Juriss laikrakstam atzinis, ka ir izmeklējis dažādas sevišķi smagas lietas, pratinājis gan narkotiku tirgotājus, gan kontrabandistus un citus, kas noziedzīgajos grupējumos skaitās ievērojami cilvēki, bet "viņi nekad nav atļāvušies līdzīgas darbības, īpaši pēdējā tiesas sēdē".

Zalužinskis pamanījis, ka tiesā "Lembergs visai regulāri izrāda sevi visā pilnībā, kāds viņš acīmredzot ir patiesībā". Juriss laikrakstam atzinis, ka ir brīži, "kad var redzēt nesavaldību no apsūdzētā puses, uzrunājot klātesošos ar "tu" vai lietojot tādu izteicienu kā "stāvi pie ratiem", vai prokuroru nodēvējot par "puiku". Par līdzīgu uzvedību tiesas zālē Lembergs esot saņēmis vairākas procesuālās sankcijas - brīdinājumus un naudas sodu.

Pēc prokuroru teiktā, tiesai ir jākontrolē, vai aizstāvības pozīcija nepārkāpj noteiktos juridiskos rāmjus. Pēc prokuroru domām, lietas iztiesāšana tiek nepamatoti novilcināta, piemēram, Lembergam piesakot lūgumus, kas mākslīgi padarīti ļoti apjomīgi.

"Tik ilgi neesam strādājuši ne pie vienas sevišķi smagu noziegumu lietas. Zināmā mērā tas ir izaicinājums visai tiesu sistēmai - cik tā ir spējīga uzņemties tādas lietas un novest tās līdz tiesiskam iznākumam," intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Juriss, runājot par izmeklēšanu kopumā, ne tikai par iztiesāšanas stadiju. Pēc viņa teiktā, kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanā bija iesaistīti vismaz deviņi prokurori, neskaitot amatā augstākus prokurorus.

"Lietas izmeklēšanas laikā bija jūtama pretdarbība visos līmeņos - sākot no atsevišķa masu medija vienpusējas informācijas atspoguļošanas un beidzot ar atsevišķu tiesību normu virzīšanu to pieņemšanai," "Latvijas Avīzei" norādījis prokurors.

Uz jautājumu, vai ir izjutis spiedienu un mājienus neizmeklēt šo lietu, Juriss atbildējis noslēpumaini: "Es varu pateikt tikai tik daudz, ka esmu par to ziņojis likumā noteiktajā kārtībā." Savukārt Zalužinskis nekādu spiedienu neesot izjutis. "Konkrēti pret mani nekāda vēršanās nav notikusi. Vismaz es par to nezinu," intervijā laikrakstam sacījis prokurors.

Prokurori paredz, ka šogad Rīgas apgabaltiesa Lemberga krimināllietā līdz sprieduma pasludināšanai vēl netiks. Savukārt pēc tam, kad būs pasludināts pirmās instances spriedums, visticamāk, sekos tiesāšanās arī apelācijas un kasācijas instancēs, tomēr šis process vairs nebūšot tik laikietilpīgs. "Melnais darbs jau būs padarīts, un pēc pārsūdzēšanas tiesas process varēs notikt krietni ātrāk," domā Zalužinskis.

Kā ziņots, tā dēvētajā Lemberga krimināllietā līdz šim notikušas vairāk nekā 460 tiesas sēdes, taču beidzot krimināllietas iztiesāšana tuvojas izskaņai, nesen žurnālistiem atzina prokurors Juriss.

Šajā krimināllietā Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)