Banner 980x90

"Ilgtspējīgākais projekts 2016 Latvijā" - Ventspils mūzikas vidusskola

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ceturtdien, 22.septembrī, Mazmežotnes muižā notika konkursa "Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2016" apbalvošanas ceremonija, kurā galveno balvu nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts 2016 Latvijā" ieguva Ventspils mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju, bet žūrijas atzinību – Kurzemes democentrs, savukārt nominācijā "Publiskā ārtelpa 2016 Latvijā" žūrijas atzinība piešķirta par Ventspils Lielā laukuma rekonstrukciju.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja pašvaldības iestādes "Komunālā pārvalde" sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Vītola, nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2016" tika vērtēti vēl neuzbūvētu ēku projekti vai pavisam nesen ekspluatācijā nodoti objekti un to pārdomātie teorētiskie risinājumi, jo kvalitatīvas ēkas tapšanas galvenais nosacījums ir labs projekts. Galveno balvu šajā kategorijā ieguva Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju (pasūtītājs "Komunālā pārvalde", arhitekts Deivids Kuks), bet atzinību par sekmīgu pasīvās ēkas koncepta attīstīšanu sabiedriskajā sektorā - Kurzemes Democents.

Savukārt publiskās ārtelpas apakškategorijā par izcili sakārtotu pilsētvidi un pārdomātu risinājumu izmantošanu atzinība tika piešķirta Ventspils Lielā laukuma rekonstrukcijai, (pasūtītājs "Komunālā pārvalde", projekts Deivids Kuks, būvnieks "Ostas celtnieks").

Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas projekts paredz ievērot ilgtspējīgas būvniecības principus un izmantot videi draudzīgus un ilgmūžīgus materiālus, vienlaikus veicinot energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanu ēkā. Jāatzīmē, ka esošo valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas pagaidu ēku ekspluatācija nav energoefektīva – pagaidu ēkās kopējais enerģijas patēriņš apkurei novērtēts 150-170 kWh/m2 gadā, kas, salīdzinot ar paredzētajiem rādītājiem jaunajā ēkā projekta īstenošanas rezultātā, ir vismaz septiņas reizes lielāks.

Konkurss, ko organizē žurnāli "Latvijas Būvniecība" un "Latvijas Architektūra", "Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padome", biedrība "Building Design and Construction council", notiek jau ceturto gadu un tā uzdevums ir ilgtspējīgas būvniecības idejas popularizēšana un sabiedrības izglītošana, vietēja mēroga labākās prakses izcelšana, kā arī dalīšanās informācijā par šādu projektu veiksmes faktoriem.

Konkursa mērķis ir apzināt un izcelt ilgtspējīgas būvniecības projektus un objektus objektus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka kvalitatīvu materiālu izmantojums.

Visi konkursa pieteikumi tiek apkopoti elektroniskā katalogā latviešu un angļu valodā, kas tiek izplatīts starp visiem konkursa patrona Pasaules Zaļās būvniecības padomes (World Green Building Council) biedriem 90 valstīs.

Konkursam pieteiktos objektus un projektus vērtēja kompetenta žūrija: ilgtspējīgas būvniecības eksperts ar starptautiskas darbības pieredzi, publiciste Agrita Lūse, mg. Sc.ing. Ērika Lešinska, arhitekts Uldis Balodis, arhitekts Raimonds Saulītis, arhitekte Līga Rutka (sertificēta BREEAM vērtētāja), inženierzinātņu maģistrs, LIBP pārstāvis Jānis Ankipāns, LIBP pārstāve Zane Sauka (sertificēta BREEAM vērtētāj)a, dr.arch. Jānis Lejnieks.

Pērn šī konkursa laureāts nominācijā "Ilgtspējīgākā ekā 2015 Latvijā" bija Ventspils poliklīnika. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)