Banner 980x90

Raidījums: Latvijas augļkokus drīzumā var apdraudēt jauns kaitēklis

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) ceļ trauksmi, jo Latvijai bīstami tuvu atklāts līdz šim nebijis kaitēklis - punktspārnu augļu muša, trešdien vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

Tās dzimtene ir Austrumāzijas valstis, taču tagad tā konstatēta Polijā. Eksperti bažījas, ka pavisam drīz tā apdraudēs arī Latviju.

"Ja Latvijā šī muša izplatīsies, tas būs būtisks kaitējums mūsu lauksaimniekiem," norādīja VAAD pārstāve Anitra Lestlande.

Atšķirībā no pārējām augļu mušām, kas apmetas jau pārgatavojušos, nokritušos un iepuvušos augļos un ogās, šī mušiņa dēj olas vēl kokā esošos briestošos pilnīgi veselos augļos un ogās. Līdz ar to lielākās bažas ir par to, ka šo kaitēkli būs grūti pamanīt.

"Oliņas iedēj nevis uz augļa mizas, bet tieši zem mizas, tātad reāli bojājumu redzam tikai kā mazu punktiņu. Augļi tiek novākti ar šīm oliņām iekšā, tiek transportēti uz dažādām valstīm, arī uz Latviju. Mums ir satraukums, ka šī muša varētu izplatīties Latvijā," skaidroja Lestlande.

Pircējs var iegādāties šādus augļus, bet kāpurus tajos atklās tikai mājās, rūpīgi tos izpētot.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) gan uzskata, ka pagaidām satraukumam neesot pamata.

"Mums pagaidām nav saņemts neviens brīdinājums arī no Eiropas Komisijas par to, ka tā būtu liela problēma. Mums šī informācija vēl nav pieejama. Ja informācija būs, varbūt sekos kādi ierobežojoši pasākumi," atzina PVD Pārtikas izplatīšanas un uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Tikmēr iedzīvotājiem tiek ieteikts rūpīgi sekot līdzi nopirkto augļu un ogu kvalitātei un izskatam. "Visiem augļiem, kas atrodas tirgū, ir jābūt nekaitīgiem un jāatbilst kvalitātes kritērijiem, par ko atbild produktu ražotājs, izplatītājs," norādīja Marčenkova.

Iedzīvotājiem īpaši rūpīgi jāapskata augļi un ogas, kas jau sākušas bojāties - vai to iekšpusē nav redzami kāpuri. Šādas ogas vai augļus nekādā gadījumā nedrīkst izbērt kompostā vai miskastē, jo kāpuri iekūņojas bojātajās ogās un augļos un vēlāk izlido jaunas mušas, līdz ar to attīstības cikls sākas no sākuma. Šīs Austrumāzijas augļu mušas īpaši iecienījušas saldos ķiršus, plūmes, bumbierus, ābolus, aprikozes un persikus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)