Banner 980x90

Saistībā ar meitenītes nāvi par labu vecākiem no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas piedzen 100 000 eiro

Ventspils tiesa paziņojusi spriedumu, kas nosaka piedzīt no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas morālo kompensāciju 100 000 eiro apmērā par labu Igoram un Kristīnai Magnovskiem, kuru divus gadus vecā meita pirms astoņiem gadiem nomira pēc neveiksmīgas neliela applaucējuma ārstēšanas toreizējā Ventspils slimnīcā (tagad Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca) un neilgi pēc pārvešanas uz ārstniecības iestādi Rīgā, aģentūru LETA informēja Ventspils tiesas pārstāve Dace Grauziņa.

Saistībā ar meitenītes Annas Magnovskas nāvi vairāku gadu garumā visās tiesu instancēs tika iztiesāta krimināllieta, kā rezultātā toreizējais Ventspils slimnīcas ārsts Dzintars Marnauza tika atzīts par vainīgu profesionālo pienākumu nepienācīgā pildīšanā. Viņam tika piespriests gadu un desmit mēnešus ilga nosacītu brīvības atņemšana un aizliegums vienu gadu nodarboties ar ārstniecību.

Mirušās meitenītes vecāki Ventspils tiesā vērsās arī ar civilprasību pret Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu, prasot piedzīt zaudējumus un 800 000 eiro lielu morālo kompensāciju. Ventspils tiesa šonedēļ šo prasību apmierinājusi daļēji, nospriežot piedzīt no slimnīcas par labu Igoram Magnovskim morālo kompensāciju 50 000 eiro apmērā un tikpat lielu summu par labu Kristīnai Magnovskai. Tāpat tiesa nolēmusi piedzīt no slimnīcas apbedīšanas izdevumus 904,09 eiro apmērā. Prasība noraidīta daļā par juridiskās palīdzības sniegšanas izdevumiem, kas vecākiem iepriekš radušies krimināllietas iztiesāšanas gaitā.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams 20.martā, pēc tam to 20 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt. Kamēr nav saņemts pilnais sprieduma teksts, slimnīcas vadība tiesas spriedumu nekomentē.

Kā ziņots, divus gadus vecā meitenīte 2007.gada martā Ventspils slimnīcā bija nonākusi ar nelielu applaucējumu. Meitenīte mira nātrija hlorīda pārdozēšanas dēļ. Viņas organismā 0,9% nātrija hlorīda vietā bija ievadīts, visticamāk, 10% nātrija hlorīds. Ventspils slimnīcā meitenītes stāvoklis pasliktinājās, un viņa tika nogādāta Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur pāris dienu vēlāk nomira.

Izskatot šo lietu pirmajā instancē, Ventspils tiesa 2010.gada 18.oktobrī abus apsūdzētos mediķus - ārstu Marnauzu un medmāsu Jeļenu Nastaščuku - attaisnoja. Attaisnojošo spriedumu 2011.gada 11.maijā negrozīja arī Kurzemes apgabaltiesa. Tomēr Kurzemes apgabaltiesas spriedums tika pārsūdzēts - kasācijas protestu par to iesniedza Ventspils prokuratūra, bet kasācijas sūdzību - cietušā pārstāvis, tāpēc lieta nonāca AT Senāta Krimināllietu departamentā, kas atcēla Kurzemes apgabaltiesas spriedumu un nosūtīja lietu jaunai iztiesāšanai Kurzemes apgabaltiesai.

Kurzemes apgabaltiesa, 2013.gada pavasarī apelācijas instancē atkārtoti izskatot šo krimināllietu, atzina ārstu Marnauzu par vainīgu profesionālo pienākumu nepienācīgā pildīšanā, ja tas bijis par iemeslu cietušā nāvei. Kurzemes apgabaltiesa piesprieda Marnauzam nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un atstāja spēkā Ventspils tiesas spriedumu daļā par otras šajā kriminālprocesā apsūdzētās mediķes - medmāsas Nastaščukas - attaisnošanu.

Tomēr šis Kurzemes apgabaltiesas spriedums tika pārsūdzēts, Augstākās tiesas Senāts to atcēla daļā, kas attiecas uz Marnauzu, un nosūtīja jaunai izskatīšanai - šoreiz jau Zemgales apgabaltiesā.

Zemgales apgabaltiesa pagājušā gada pavasarī piesprieda Marnauzam nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un 10 mēnešiem, atņemot tiesības nodarboties ar ārstniecību uz vienu gadu. Spriedums spēkā stājās pagājušā gada aprīlī. Pagājušā gada nogalē Valsts prezidents Andris Bērziņš Marnauzu apžēloja, ar šo apžēlošanas aktu Marnauzu atbrīvojot no papildsoda - gadu ilgā lieguma strādāt ārstniecībā. Pašlaik Marnauza strādā Bērnu slimnīcā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)