Banner 980x90

Stājies spēkā Lembergam labvēlīgais spriedums lietā par nepatiesu ziņu izplatīšanu

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA

Stājies spēkā spriedums, ar kuru par labu Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") no valsts tika piedzīta 405 latu (576 eiro) mantiskā kompensācija saistībā ar nepatiesu ziņu izplatīšanu tā dēvētajā Grinberga lietā.

Kā aģentūra LETA uzzināja no Augstākās tiesas (AT) preses sekretāres Baibas Katajas, AT Civillietu departaments 21.decembrī rīcības sēdē izskatīja Lemberga kasācijas sūdzību un prokuratūras personā kasācijas sūdzību par AT Civillietu tiesu palātas 2013.gada 19.decembra spriedumu. Tiesnešu kolēģijai neradās šaubas par apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu, un izskatāmajai lietai nav nozīmes judikatūras veidošanā.

Līdz ar to tiesnešu kolēģija nolēma atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību šajā lietā. Lēmums nav pārsūdzams.

LETA jau ziņoja, ka toreiz līdz ar spriedumu tika atzītas par godu un cieņu aizskarošām prokuratūras tīmekļa vietnē "www.prokuratura.gov.lv" 2006.gada 31.maijā sadaļā "Paziņojumi presei" paziņojumā "Par apsūdzību Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam A.Lembergam" izplatītās ziņas. Prasība tika apmierināta daļēji.

Tikmēr Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 14.oktobrī noraidīja Lemberga prasību.

Kā ziņots, Lembergs lūdza "atzīt par godu un cieņu aizskarošām un nepatiesām Latvijas Republikas prokuratūras izplatītās ziņas, kas publicētas 2005.gada 15.decembrī "Par prokurora iesniegumu saistībā ar MK rīkojuma nepildīšanu par O.Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdē", kā arī 2006.gada 31.maijā "Par apsūdzību Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam", uzlikt par pienākumu tās atsaukt, kā arī piedzīt mantisko kompensāciju par godu un cieņu aizskarošu, nepatiesu ziņu izplatīšanu 155 000 latu apmērā, kā arī piedzīt no atbildētāja visus tiesāšanās izdevumus".

Lembergs norādīja, ka trīs tiesu instances - Kuldīgas rajona tiesa, Kurzemes apgabaltiesa un AT Senāts - Grinberga lietā atzinušas viņu par nevainīgu visās apsūdzībās un pilnībā attaisnojušas. Taču, kaut arī attaisnojošais tiesas spriedums ir spēkā jau vairākus gadus un pret Latvijas valsti prokuratūras personā ir celta prasība par morālā kaitējuma piedziņu saistībā ar nepamatotu saukšanu pie kriminālatbildības, prokuratūras mājaslapā "www.prokuratura.gov.lv" vēl aizvien atrodas ziņas, kas saistītas ar kriminālprocesu tā sauktajā Grinberga lietā, konkrēti, 2005.gada 15.decembra preses relīze "Par prokurora iesniegumu saistībā ar MK rīkojuma nepildīšanu par O.Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdē" un 2006.gada 31.maija preses relīze "Par apsūdzību Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam".

Tajā pašā laikā nav publicēta neviena ziņa par to, kas norādītu, ka Aivars Lembergs ir attaisnots, iepriekš norādīja Ventspils mērs. "Šajās izplatītajās ziņās ir citēta daļa no man celtās apsūdzības (2006.gada 26.maija lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības), kurā vēlāk ar Kuldīgas rajona tiesas 2007.gada 22.maija spriedumu es tiku atzīts par nevainīgu un pilnībā attaisnots," informēja Lembergs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)