Banner 980x90

VeA rektore: Manis atcelšana ir politisks lēmums, kas neatbilst likuma garam

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Ventspils Augstskolas (VeA) rektore aizvien uzskata, ka viņas atcelšana no amata ir politisks lēmums, "kas neatbilst likuma garam".

Kā Rēvalde norādīja pirmdien, 20.jūnijā, sasauktā preses konferencē, pirmās ziņas, ka "kaut kas nav labi augstskolā", parādījās 2015.gada decembrī no Ventspils domes tribīnes, pilsētas mēram Aivaram Lembergam pasakot, ka augstskolai jānomaina rektors.

Mutiski viņai esot skaidrots, ka visas aktivitātes "nokārto" Lembergs. "Neskatoties uz maniem iebildumiem par leģitimitāti, [VeA] Satversmes sapulce notika, bet tajā nebija ieplānots jautājums par rektora atcelšanu," stāstīja Rēvalde. Viņa kādā brīdī sapulci pametusi, jo iebildusi pret tās kārtību un norisi, nemaz nezinot par atcelšanas jautājuma iekļaušanu.

"Domes pārstāvji izplatīja nepatiesas ziņas publiskajā telpā par notikumiem augstskolā," teica Rēvalde. Viņa uzsvēra, ka vērsās vairākās institūcijās, lai saprastu, vai šāda viņas atcelšanas kārtība bija tiesiska un pareiza, taču saņēma atbildi, ka procedūra neatbilst likumam.

Rēvalde vērsusies gan Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), gan arī Saeimā, bet no šīm institūcijām viņa atbildi vēl nav saņēmusi. "Šis ir politisks lēmums, kas neatbilst likuma garam," uzsvēra Rēvalde, piebilstot, ka patlaban notiek liela apmelošanas kampaņa. "Pret mani tiek izdarīts liels politisks spiediens," rezumēja Rēvalde.

"IZM nav atbildējusi uz jautājumu, vai tā bijusi politiska Ventspils domes iejaukšanās, bet ministrija izliekas neredzam daudzus pārkāpumus," sacīja VeA pārstāvis Edvards Ratnieks.

Rēvalde cer, ka valdība rīt nepieņems "šo politisko lēmumu", kas nav leģitīms, - lai atceltu rektoru no amata, ir jābūt konkrētiem konstatētiem normatīvo aktu pārkāpumiem. To norādīja arī Tieslietu ministrija un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Kā ziņots, VeA Satversmes sapulce 25.maijā lēmusi par izglītības iestādes rektores Rēvaldes atcelšanu no amata saistībā ar uzticības zaudēšanu. VeA rektora vietas izpildītāja amatā plāno apstiprināt augstskolas mācību prorektoru Kārli Krēsliņu, liecina IZM sagatavotais rīkojuma projekts, kuru plānots izskatīt tuvākajā valdības sēdē.

Augstskolu likums paredz, ka augstskolas ievēlēto rektoru apstiprina Ministru kabinets pēc augstskolas dibinātāja ierosinājuma un rektors amata pienākumus sāk pildīt pēc apstiprināšanas valdībā. IZM izstrādātā rīkojuma projekta anotācijā uzsvērts, ka Augstskolu likums tieši neparedz Ministru kabineta rīcību gadījumos, kad Satversmes sapulce, izmantojot iepriekšminēto likuma pantu, atcēlusi rektoru.

Vienlaikus IZM ieskatā no Augstskolu likumā noteiktā regulējuma attiecībā uz Satversmes sapulces ievēlētā rektora apstiprināšanu Ministru kabinetā izriet, ka arī Satversmes sapulces lēmums par rektora atcelšanu stājas spēkā tad, kad tas ir apstiprināts valdībā.

Ventspils pilsētas dome revīzijā VeA konstatējusi, ka vismaz 10 700 eiro no 2015.gadā augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma ir izlietoti neatbilstoši mērķim, paziņojumā medijiem paudusi Ventspils pilsētas dome. Kā norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), revīzijas darba grupa audita laikā saskārusies ar tā brīža VeA vadības pretestību - sākotnēji revīzijas grupa netika ielaista augstskolas telpās, bet vēlāk tai tika liegta pieeja pilnam dokumentu klāstam, kas bija nepieciešami pārbaudes veikšanai.

Tāpat vēstīts, ka Rēvalde vērsusies Ventspils tiesā pret Vītoliņu saistībā ar viņa izteikumiem par VeA nelikumīgi iztērētiem pašvaldības līdzekļiem. Rēvalde vērsusies tiesā pret Ventspils vicemēru un pret Ventspils pilsētas domi kā līdzatbildētāju, prasot atsaukt, viņasprāt, nepatiesās un apmelojošās ziņas un piedzīt mantisko kompensāciju. Prasītās kompensācijas apmērs ir 100 000 eiro, ko viņa tiesas ceļā vēlas solidāri piedzīt no Vītoliņa un Ventspils domes kā līdzatbildētāja.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)