Banner 980x90

VeA rektore vēršas tiesā pret Ventspils vicemēru saistībā ar izteikumiem par nelikumīgi iztērētiem līdzekļiem

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
Ventspils Augstskolas (VeA) rektore Gita Rēvalde vērsusies Ventspils tiesā pret Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmo vietnieku infrastruktūras jautājumos Jāni Vītoliņu ("Latvijai un Ventspilij") saistībā ar viņa izteikumiem par VeA nelikumīgi iztērētiem pašvaldības līdzekļiem. Kā aģentūrai LETA apstiprināja Ventspils tiesas pārstāve Dace Grauziņa, šāds pieteikums tiesā šorīt ir saņemts, bet tiesa vēl nav lēmusi par tā virzību.

Rēvalde, kuru VeA Satversmes sapulce 25.maijā nolēma atcelt no rektora amata, bet kura turpina vadīt augstskolu, kamēr lēmums par viņas atcelšanu nav apstiprināts Ministru kabinetā (MK), vērsusies tiesā pret Ventspils vicemēru un pret Ventspils pilsētas domi kā līdzatbildētāju, prasot atsaukt, viņasprāt, nepatiesās un apmelojošās ziņas un piedzīt mantisko kompensāciju. Kā aģentūru LETA informēja Rēvalde, prasītās kompensācijas apmērs ir 100 000 eiro, ko viņa tiesas ceļā vēlas solidāri piedzīt no Vītoliņa un Ventspils domes kā līdzatbildētāja.

Rēvalde vērsusies tiesā saistībā ar dažādos masu medijos publicēto informāciju, ko Ventspils domes vārdā sniedzis Vītoliņš par to, ka VeA nelikumīgi iztērēti pašvaldības līdzekļi vismaz 10 000 eiro apmērā.

"Augstskolas finansiālās un saimnieciskās darbības atbilstību normatīvajiem aktiem 2013., 2014. un 2015.gadā ir pārbaudījis neatkarīgs zvērināts revidents, kas nav konstatējis neatbilstības. Arī Ventspils pilsētas domes 2016.gada 4.aprīlī izveidotās revīzijas darba grupas 2016.gada 24.maija sagatavotajā revīzijas ziņojumā it kā norādīta informācija par konstatētajām neatbilstībām augstskolas finanšu dokumentos, augstskolas un Ventspils pilsētas pašvaldības sadarbības līguma izpildē, tomēr konkrētas neatbilstības un pārkāpumi netiek konstatēti, kas norāda uz to, ka atbildētāji tendenciozi ir izmantojuši nepatiesu informāciju savu mērķu sasniegšanai - Ventspils Augstskolas rektora nomaiņa, izplatot apmelojošas, nepatiesas ziņas," norāda Rēvalde.

Rēvalde uzskata, ka ar šādas informācijas publicēšanu gan reģionālajos medijos, gan valsts līmeņa ziņu portālos viņas reputācijai ir nodarīts neatgriezenisks un paliekošs kaitējums, līdz ar to viņa vērsusies tiesā ar prasību par godu un cieņu apvainojošu ziņu atsaukšanu un kompensācijas piedziņu.

Kā ziņots, VeA Satversmes sapulce 25.maijā lēmusi par izglītības iestādes rektores Rēvaldes atcelšanu no amata saistībā ar uzticības zaudēšanu. VeA rektora vietas izpildītāja amatā plāno apstiprināt augstskolas mācību prorektoru Kārli Krēsliņu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais rīkojuma projekts, kuru plānots izskatīt tuvākajā MK sēdē. Augstskolu likums paredz, ka augstskolas ievēlēto rektoru apstiprina MK pēc augstskolas dibinātāja ierosinājuma un rektors amata pienākumus sāk pildīt pēc apstiprināšanas valdībā. IZM izstrādātā rīkojuma projekta anotācijā uzsvērts, ka Augstskolu likums tieši neparedz MK rīcību gadījumos, kad satversmes sapulce, izmantojot iepriekšminēto likuma pantu, atcēlusi rektoru. Vienlaikus IZM ieskatā no Augstskolu likumā noteiktā regulējuma attiecībā uz Satversmes sapulces ievēlētā rektora apstiprināšanu Ministru kabinetā izriet, ka arī Satversmes sapulces lēmums par rektora atcelšanu stājas spēkā tad, kad tas ir apstiprināts MK.

Ventspils pilsētas dome revīzijā VeA konstatējusi, ka vismaz 10 700 eiro no 2015.gadā augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma ir izlietoti neatbilstoši mērķim, paziņojumā medijiem paudusi Ventspils pilsētas dome.

Kā norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Vītoliņš, revīzijas darba grupa audita laikā saskārusies ar tā brīža VeA vadības pretestību - sākotnēji revīzijas grupa netika ielaista augstskolas telpās, bet vēlāk tai tika liegta pieeja pilnam dokumentu klāstam, kas bija nepieciešami pārbaudes veikšanai. Revīzijas veikšanai bijis dots ierobežots laiks, tāpēc to bija iespējams veikt tikai daļēji - tikai par 2015.gadu un tikai par aptuveni trešdaļu no 2015.gadam augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma.

Arī revīzijas laikā ierobežotā apjomā iegūtā informācija pašvaldībai liekot uzdot vairākus jautājumus. Piemēram, Ventspils domei nav saprotams, kādēļ pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumam nav izveidota pilnībā nodalīta grāmatvedības uzskaite, kā to paredz sadarbības līgums, bet visu veidu finansējums izdevumu daļā tiek "sapludināts" kopā.

Neesot skaidrs, kādēļ pašvaldības finansējums izlietots astoņām personām, kuras vispār nav iekļautas savstarpēji saskaņotajā sarakstā par augstskolas darbiniekiem, kuriem pašvaldība sniedz finansiālu atbalstu.

Ventspils dome ir neizpratnē, kādēļ pašvaldības piešķirtie līdzekļi tiek izlietoti juridiskā biroja, ar kuru pat nav noslēgts līgums, pakalpojumiem.

Tāpat neesot skaidrs, kādēļ domei iesniegtajos ceturkšņa pārskatos un grāmatvedībā uzrādītajos izdevumos atšķiras dati par pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumu. Augstskolā veiktās revīzijas laikā esot arī grozīti gadu veci grāmatvedības uzskaites dati, kas, kā norāda dome, atkarībā no darbības mērķa jau vērtējama kā krimināli sodāma darbība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)