Banner 980x90

Ventspilī atgriežas 60. un 70.gadu māksla

No otrdienas, 15.oktobra līdz 11.novembrim Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī ir apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāde "Stilīgie. 20.gadsimta 60. un 70.gadi", pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī skatāmi izcili 20.gs. 60. un 70.gadu latviešu glezniecības meistaru darbi, kuros jaušama spēcīga un pārliecinoša pasaules elpas klātbūtne. Izstādē eksponēti Maijas Tabakas, Bruno Vasiļevska, Imanta Lancmaņa, Leo Kokles, Laimdota Mūrnieka, Rūsiņa Rozītes, Gunāra Cilīša, Māras Kažociņas, Lidijas Auzas, Leonīda Mauriņa, Ojāra Ābola un Aleksandra Stankeviča darbi.

20. gadsimta 60. gadi – laiks, kad māksla nebija tikai māksla, vispirms to noteica ideoloģijas diktēti nosacījumi. Eksponētie darbi tapuši aiz dzelzs priekškara, bet tajos jūtams pasaules mākslas gars. Arī vēsturiski latviešu mākslinieki vienmēr skatījušies Rietumu kultūras virzienā. Šīs izstādes 12 stilīgo mākslinieku Rietumu kultūras "neklātienes studijās" iegūtās informācijas turpinājums un dzīves stila klātbūtne 15 mākslas darbos no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas bija noteicošais darbu atlasē.

Latvijas mākslas aina 20. gadsimta 40. gados tika asi pārtraukta un virzīta sociālistiskā reālisma gultnē. 1960. gadu skarbais stils šajā noslēgtajā vidē bija laikmetīgs latviešu klasiskā modernisma turpinājums. Šajā vidē bija arī stilīgie, ar saviem darbiem pierādot, ka teritorija nav hermētiska. Cenzūras ciešā uzraudzība apturēja informācijas lavīnu, bet ne laiku un domu.

Izstādes norises laikā (15. oktobris – 11. novembris) skolēnu grupām iespējams pieteikties arī uz Mākslas stundu muzejā (pa tālr. 29590093).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)