Banner 980x90

Ventspilī audžuģimene par pirmā bērna aprūpi atlīdzībā saņems 386 eiro, par otrā - 545 eiro

Rīga, 5.apr., LETA. Ventspilī audžuģimene par pirmā ģimenē pieņemtā bērna aprūpi atlīdzībā saņems 386 eiro, no kā 171 eiro veido valsts atbalsts, bet 215 eiro pašvaldības, paredz jaunie noteikumi "Par Ventspils pilsētas pašvaldības materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm", kas publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Lai atbalstītu audžuģimenes, kuras uzņēmušās rūpes par Ventspils bērniem, pašvaldība papildus Ministru kabineta noteikumos noteiktajai atlīdzībai paredzējusi jaunu pabalsta veidu - atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu. Pabalsta apmērs par pirmo bērnu, kurš ievietots audžuģimenē, būs 215 eiro mēnesī, bet par katru nākamo audžuģimenē ievietoto bērnu - 107,50 eiro.

Tādējādi audžuģimene par pirmā ģimenē pieņemtā bērna aprūpi saņems atlīdzību 386 eiro, tajā skaitā atlīdzību no valsts 171 eiro mēnesī, bet no pašvaldības - 215 eiro mēnesī. Ja ģimene pieņēmusi divus audžubērnus, tad kopumā saņemtā atlīdzība sasniegs jau 544,80 eiro mēnesī, tajā skaitā atlīdzība no valsts 222,30 eiro, bet no pašvaldības - 322,50 eiro.

Atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu ieviesta ar mērķi motivēt iedzīvotājus iesaistīties audžuģimeņu veidošanā, sniedzot garantijas, ka viņu pienākumi tiks atalgoti.

Kā uzsvēra pašvaldībā, izmaksājot atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, pašvaldība rūpējas gan par to, lai Ventspils bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem būtu iespējas izaugt ģimeniskā vidē, gan par audžuģimenēm, kuras uzņēmušās pildīt vecāku lomu šiem bērniem. Tādā veidā pašvaldība mērķtiecīgi virzās uz to, lai nākotnē bērni, kuri ir šķirti no saviem vecākiem, ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu saņemtu audžuģimenēs, nevis institūcijās.

Jaunajos saistošajos noteikumos arī pilnveidoti un sistematizēti materiālā atbalsta veidi un to saņemšanas kārtība bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.

Jaunu saistošo noteikumu izstrāde bija nepieciešama, jo pēdējo gadu laikā ir mainījies valsts normatīvo aktu regulējums. Vienlaikus izmaiņas atvieglos nepieciešamās informācijas iegūšanas iespējas, jo līdz šim pašvaldības atbalstu regulēja trīs dažādi Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi.

Ventspils pilsētas pašvaldība, apliecinot rūpes par Ventspils bērniem, kuri nonākuši ārpusģimenes aprūpē, noteikusi, ka turpmāk pilsētas sociālos pabalstus būs tiesības saņemt visiem tiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, par kuriem lēmumu par nepieciešamību nodrošināt ārpusģimenes aprūpi ir pieņēmusi Ventspils pilsētas bāriņtiesa, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Līdz šim sociālos pabalstus varēja saņemt tikai tie bāreņi un bez vecāku gādības esošie bērni, kuri bija deklarēti Ventspils pilsētā. Pašlaik citu pašvaldību administratīvajās teritorijās dzīvesvieta ir deklarēta 29 bērniem, kuru aprūpe tiek nodrošināta audžuģimenēs un aizbildņu ģimenēs, bet par kuru ārpusģimenes aprūpi ir lēmusi Ventspils pilsētas bāriņtiesa.

Vienlaikus saistošajos noteikumos atsevišķiem pabalstu veidiem ir paredzēti labvēlīgāki nosacījumi to saņemšanai. Palielināts vecuma slieksnis dažādu pabalstu saņemšanai, piemēram, līdz šim atsevišķus pabalstu veidus bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni varēja saņemt līdz 20 gadiem, taču pēc saistošo noteikumu spēkā stāšanās tos varēs saņemt līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)