Banner 980x90

Ventspilī notiks šaursliežu dzelzceļa muzeju salidojums

Vaisvasserā (Weisswasser), Vācijā, no 12. līdz 14.oktobrim notika 22.starptautiskais šaursliežu dzelzceļa muzeju salidojums, kurā Ventspils Piejūras brīvdabas muzeju pārstāvēja vēsturnieks Artūrs Tukišs, pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv pavēstīja Ventspils muzeja pārstāvis.

Salidojumā, kas notika Muskauas (Muskau) meža dzelzceļa muzejā, piedalījās 214 dalībnieki no visas Eiropas - pārstāvji no Vācijas, Francijas, Dānijas, Nīderlandes, Šveices, Austrijas, Rumānijas un Latvijas muzejiem, kā arī individuāli kolekcionāri.

Muskau muzeju 20.gs. 80.gadu beigās izveidoja entuziasti, pārpērkot daļu no sliežu ceļiem un ritošā sastāva, kad slēdza akmeņogļu ieguvei, izvešanai un kokmateriālu transportēšanai 1895.gadā izbūvēto 600 mm dzelzceļu. Muzejs stāsta par šī reģiona ekonomisko dzīvi un mežu dzelzceļa lomu tajā. Šobrīd muzeja rīcībā ir 20 km garš 600 mm sliežu ceļš, no kura tūristu pārvadāšanai izmanto tikai 10,3 km, 6 tvaika lokomotīves (t.sk. 4 darba kārtībā), 31 dažāda lieluma un tipa dīzeļlokomotīves, vairāk nekā 63 preču vagonus, 18 pasažieru vagonus un 62 vagonetes. Muzejā strādā aptuveni 50 cilvēku un ir vairāki desmiti brīvprātīgo.

Salidojuma dalībnieki detalizēti iepazinās ar muzeja ritošo sastāvu un vagonu parku, muzeja ēkām, darbnīcām un izbrauca pa trim muzejā esošajām līnijām, no kurām tūristus pārvadā pa divām. Notika arī ritošā sastāva parāde, kurā piedalījās gan organizētājmuzeja, gan viesu ritošais sastāvs.

Salidojuma laikā notika balsojums par 2014.gada Starptautiskā šaursliežu dzelzceļa muzeju salidojuma rīkotājvalsti. Lielākā daļa dalībnieku (114 pret 34) no diviem kandidātiem - Cittavas (Zittauer) Šaursliežu dzelzceļa muzeja (Vācija) un Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja - izvēlējās Ventspils muzeju tā ritošā sastāva, dzelzceļa koncepta un ekspozīcijas dēļ. Tādējādi 2014. gadā Starptautiskais šaursliežu dzelzceļu muzeju salidojums notiks Ventspilī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)