Banner 980x90

Ventspilnieki iedziedās Dziesmu svētku zīmi

Ventspils Jaunrades namā koru kopmēģinājums sāksies mazliet neparastāk, jo ventspilnieku skanīgākās balsis virsdiriģenta Ivara Cinkusa vadībā iedziedās Ventspils pilsētas XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku zīmi, pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv pavēstīja Ventspils Kultūras centra pārstāvis.

Kopkora balsis pārtaps ekrānā ieraugāmā krāsainā Dziesmu un deju svētku zīmē "Skaņu vijums vainagā", kura rotās arī Ventspils Dziesmu svētku karogu, kurš pilsētas augstākajā vietā uzvīsies mastā 30.jūnijā, laikā, kad saule ir visaugstāk zenītā. Laikā no vieniem līdz diviem pēcpusdienā karogi uzvīsies ikvienā apdzīvotā vietā Latvijā.

2013.gada Dziesmu un deju svētku vadmotīvs ir "Gaisma līgo Latvijā" un par svētku simbolu izvēlēts vainags, kas sastāv no septiņām latviešu tradicionālām zīmēm, kas atbilst septiņām notīm, piemēram, Dieva zīme - DO, Māras zīme – RE, Laimas zīme – MI utt.. Spēlējot vai dziedot jebkuru melodiju, tehnoloģijas atpazīs skaņas un pārvērtīs tās noteiktās zīmju secībās, sakārtojot tās unikālā vainagā, kas ir neatņemams latviešu tradīciju un "līgo" simbols, svētku rota, kas apzīmē sauli, gaismu, pilnību un noslēgtu ciklu.

"Esam ļoti saviļņoti, ka mums uzticēts tik atbildīgs uzdevums," uzsver idejas "Skaņu vijums vainagā" autors Gatis Mūrnieks. "Lai Dziesmu un deju svētkiem un to vizuālajai identitātei piesaistītu iespējami vairāk cilvēku, zīmes radīšanas process jāpadara atvērts un katram indivīdam personīgs. Mūsu piedāvātā risinājuma attīstība ir "vainags" kā gaismas un saules simbols un "vainaga pīšana" kā radīšanas process," savu ideju skaidro Mūrnieks.

"Lai zīmes radīšana un izplatīšana būtu pieejama neierobežotam cilvēku skaitam, mēs piedāvājām izmantot ģeneratīvo logo un aicinām katru Latvijas iedzīvotāju radīt savu Dziesmu un deju svētku logo - nopīt savu Dziesmu un deju svētku vainagu, pēc izvēles nodziedot kādu no piedāvātajām "Līgo" tautasdziesmām. Ikviens varēs radīt savu Dziesmu un deju svētku zīmi – dziedot, spēlējot, mūzikas instrumentu, ritmā sitot plaukstas vai jebkādi citādi radoši izpaužoties, lai tautas dziesmas pavadījumā radītu skaņu. No tās īpaši izstrādāts datora algoritms "sapīs" lietotājam unikālu vainagu," stāsta dizaina aģentūras "Brandbox" pārstāvji kopā ar idejas autoru.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)