Banner 980x90

Ventspils Augstskolas studenti sazinās ar orbītā esošiem satelītiem

Pirmdien, 11.novembrī VAS "Elektroniskie sakari" Ventspils Augstskolai ir izsniegusi radiostacijas lietošanas atļauju. Tas nozīmē, ka Ventspils Augstskolas kolektīvā radiostacija ir sākusi savu darbu, izmantojot izsaukuma signālu - YL1VA, ko turpmāk pasaulē radioamatieru saime pazīs kā Ventspils Augstskolas radiostaciju, pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils Augstskolas speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Iveta Šķēle.

Ventspils Augstskolā ierīkotā kolektīvā radiostacija šobrīd ir vienīgā kolektīvā radiostacija Latvijas augstskolās, kuras funkcijas ir saistītas ar Ventspils Augstskolas elektronikas studiju programmas studentu apmācībām, satelītu komunikāciju ar orbītā esošiem satelītiem - gan šobrīd Igauņu satelītu ESTCUBE , gan nākotnē arī ar pašmāju "Venta-1", un augstskolas studentu un citu interesentu vaļasprieku - radiosporta pasākumiem.

Ja līdz šim, Ventspils Augstskolas radiostacija radiosignālus drīkstēja tikai uztvert, tad kopš lietošanas atļaujas piešķiršanas - tos ir iespējams arī raidīt. Ventspils Augstskolas radiostacija pirmo reizi sevi pieteiks Radio Amatieru Līgas rīkotajās radioamatieru sacensībās, kas notiks š.g. 16. un 18. novembrī par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai. Sacensību būtība ir noteiktā atvēlētā laika posmā censties nodibināt pēc iespējas vairāk radio sakaru.

Radiostacijas galvenās komponentes ir: vairākos frekvenču diapazonos raiduztveršanai piemērotas antenas un to sekošanas sistēma satelītu orbitālajai kustībai, jaunākās paaudzes raiduztveršanas aparatūra, kā arī programmatūra radiostacijas darbības automatizētai vadībai.

Lai darbotos ar koplietošanas radiostaciju, personālam ir nepieciešama radio amatieru licence, ko šobrīd ir ieguvuši jau četri Ventspils Augstskolas darbinieki, tai skaitā, studenti.

Koplietošanas radiostacija Ventspils Augstskolā ierīkota šī gada vasarā par ERAF projekta "Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātes studiju programmu realizēšanai nepieciešamās infrastruktūras modernizēšana" un Ventspils pilsētas pašvaldības līdzekļiem, kā arī SIA "Ventspils nekustamie īpašumi" atbalstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)