Banner 980x90

Ventspils Augstskolas zinātnieki pēta radioteleskopu darbību

"Latvijas elektrisko un optisko iekārtu ražošanas nozares kompetences centra" ietvaros Ventspils Augstskolas zinātniskie darbinieki veic pētījumu "Antenu uzvadīšanas sistēmas precizitātes optimizācijas pētījumi balstīti uz VSRC Irbenes radioteleskopu kompleksa tehnisko bāzi". Tā laikā viņi apmeklē arī vairākas konferences un iepazīstina ar sasniegtajiem rezultātiem, pilsētas informācijas portāls Ventspils24.lv uzzināja Ventspils Augstskolā.

No 25. līdz 27.augustam projekta vadošais pētnieks Normunds Jēkabsons un pētniece Sabīne Upnere apmeklēja starptautisko konferenci "2nd International Conference on Optimization and Analysis of Structure" Tartu, Igaunijā, kuras laikā tika prezentēts referāts "Structural deformation and vibrational stability of radio telescope RT-32 with respect to the accuracy of astronomical measurements". Līdz ar to konferences dalībnieki tika iepazīstināti ar inženierzinātņu institūtā VSRC veikto radioteleskopa RT-32 kontroles sistēmas izpēti un ārēju faktoru ietekmes pētījumiem uz radioteleskopa veiktspēju.

Savukārt 24.oktobrī pētījuma ietvaros veikti pirmie testa novērojumi Irbenē, izmantojot speciāli izveidotu programmu, kas ļauj saglabāt antenas stāvokļa datus tās pārvietošanas laikā. Mērījumi veikti, lai pārbaudītu izveidotās programmas darbību un lai noteiktu antenas svārstības uzejot uz mērķa koordinātēm. 

Pētījums "Antenu uzvadīšanas sistēmas precizitātes optimizācijas pētījumi balstīti uz VSRC Irbenes radioteleskopu kompleksa tehnisko bāzi" tiek īstenots darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" ietvaros. Aktivitātes mērķis ir komersantu konkurētspējas paaugstināšana, veicinot pētniecības un rūpniecības sektoru sadarbību rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstības projektu īstenošanā.

Pētījuma iesniedzējs: SIA "Mobilās Sistēmas"; sadarbības partneris: Ventspils Augstskola (IZI VSRC).

Pētījuma VeA finansējuma daļa ir 220 000 latu, no kuras 80 % ir ERAF finansējums, bet 20 % pašu līdzfinansējums. Pētījuma īstenošanas laiks ir no 2013.gada 1.augusta līdz 2015. gada 31.maijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)