Banner 980x90

Ventspils dome: "Ventspils nafta termināls" turpina izplatīt nepatiesu informāciju

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
Ventspils pilsētas dome ar nožēlu konstatē, ka SIA "Ventspils nafta termināls" turpina izplatīt nepatiesu un tendenciozu informāciju saistībā ar plānoto naftas produktu tvaiku savākšanas iekārtas (turpmāk TSI) būvniecības ieceri Ventspils brīvostā.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, 2.jūnijā VNT izplatītais viedoklis par to, ka Ventspils dome un Ventspils brīvostas pārvalde it kā kavē būvatļaujas un tehnisko prasību izdošanu, neatbilst patiesībai. Jāatzīmē, ka tieši Ventspils pašvaldība ir tā, kas vismaz septiņus gadus aicina VNT realizēt TSI projektu, lai regulāri neapgrūtinātu ventspilniekus ar nepatīkamām smakām, kas izplatās pārkraujot gaistošos ogļūdeņražus saturošus naftas produktus.

Tagad, kad VNT vismaz vārdos izsaka gatavību investēt šai projektā, Ventspils brīvostas pārvaldei (turpmāk VBP) ir jāizsniedz uzņēmumam tehniskās prasības TSI būvniecībai. Lai šādas prasības sagatavotu, VBP veica apjomīgu darbu, piesaistot ekspertus un izpētot labāko ārvalstu pieredzi. Jāuzsver, ka tehnisko prasību uzstādīšanai ir nepieciešams juridisks pamatojums, tādēļ tika sagatavotas izmaiņas brīvostas noteikumos, kas nosaka terminālu operatoriem noteikt pienākumu, pārkraujot konkrētas gaistošos ogļūdeņražus saturošas vielas, to savākšanai izmantot TSI. Minētie noteikumi tika pieņemti brīvostas valdes sēdē 27.maijā Jāsaprot, ka naftas produktus ostā pārkrauj vairāki komersanti, pie tam katram ir atšķirīga apstrādājamo produktu nomenklatūra. Tā piemēram, VNT spēkā esošā atļauja "B" kategorijas piesārņojošai darbībai paredz septiņu dažādu produktu pārkraušanu. Tādēļ precīzi jānosaka, kādu konkrētu vielu pārkraušanai nepieciešams uzstādīt TSI, lai būtu vienāda attieksme pret visiem komersantiem.

Nepamatoti ir VNT pārmetumi par it kā aizkavēto nomas līgumu slēgšanu zemes gabalam, kurā paredzēta TSI būvniecība. Diemžēl materiāls, kuru VNT iesniedza brīvostas pārvaldē, bija nekvalitatīvs. Skices līmenī sagatavotajā iesniegumā nebija iespējams precīzi konstatēt zemes gabala novietojumu, lai saprastu, vai plānotā vieta nenosprostos apkalpes ceļu, kas kalpo ugunsdrošības vajadzībām. Tieši uz šādu risku Ventspils dome norādīja VNT savā 11.februāra vēstulē. Tas bija vienīgais iemesls, kādēļ brīvostas valdes sēdē, 27.maijā, jautājums tika atlikts kā nesagatavots. Par to, ka jautājums netiks izskatīts, VNT tika informēts jau dienu iepriekš, tādēļ ierašanās uz valdes sēdi ar mērķi tomēr sniegt kaut kādu prezentāciju, bija uzņēmuma vadības nevajadzīga iniciatīva.

Nobeigumā vēlreiz jāuzsver, ka ne pašvaldība, ne brīvostas pārvalde nekādā veidā nav aizkavējusi TSI būvniecību. Iesniedzot Valsts vides dienestā pieteikumu par TSI projekta realizāciju, VNT vienlaicīgi tai pašā iesniegumā arī pieprasīja veikt apjomīgus grozījumus "B" kategorijas atļaujā, kas paredz dubultot pārkraujamo produktu asortimentu. Tai skaitā plānots apstrādāt vielas, kuras ir īpaši nedraudzīgas videi un cilvēkiem. Tādēļ Valsts vides pārraudzības birojs pašlaik izvērtē nepieciešamību pieprasīt komersantam veikt pilnu ietekmes uz vidi novērtējumu. Tikai pēc tam, kad VNT iesniegumu no vides aspektiem būs izvērtējušas atbildīgās valsts institūcijas, uzņēmums varēs vērsties domē, pieprasot izsniegt būvatļauju TSI projektēšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)