Banner 980x90

Ventspils dome: VNT darbības neliecina par plāniem uzstādīt tvaiku savākšanas iekārtas

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
Ventspils pilsētas dome ar pozitīvām cerībām uztvēra plašsaziņas līdzekļos izplatīto informāciju par SIA "Ventspils nafta" termināls" plāniem ieguldīt piecus miljonus eiro tvaiku savākšanas iekārtas uzstādīšanai līdz 2017.gada novembrim, tomēr vienlaikus atzīmē, ka pašlaik reālās uzņēmuma darbības par šādiem plāniem neliecina.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, naftas produkti Ventspilī tiek pārkrauti jau kopš 1960tajiem gadiem, taču problēma ar naftas produktu smakām pilsētā saasinājusies tieši pēdējos gados. Lai gan ar naftas produktu pārkraušanu Ventspils brīvostā nodarbojas trīs uzņēmumi, Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde konstatējusi, ka 2013. – 2015.gadā no saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām par naftas produktu smaku izplatīšanos pilsētā – 52% gadījumu naftas produktu pārkraušanu veikusi tikai SIA "Ventspils nafta" termināls".

Problēma kārtējo reizi saasinājās aprīļa beigās – maija sākumā, par ko liecina Valsts vides dienestā reģistrētās daudzas traucējošās smaku epizodes, un 100% šo gadījumu naftas produktu iekraušanu tankkuģos veikta tieši SIA "Ventspils nafta" termināls".

Ventspils pilsētas dome un Ventspils Brīvostas pārvalde nolūkā līdzsvarot biznesa attīstību un Ventspils iedzīvotāju tiesības dzīvot kvalitatīvā vidē jau vairāk nekā piecus gadus neatlaidīgi aicina SIA "Ventspils nafta" termināls" izbūvēt savākšanas un utilizācijas iekārtas tvaikiem, kas rodas tankkuģu iekraušanas laikā un kas vienlaikus ir arī nepatīkamo smaku avots.

Jāatzīmē, ka nepamatoti ir SIA "Ventspils nafta" termināls" apgalvojumi, ka Ventspils Brīvosta vairāku gadu garumā nav izrādījusi pretimnākšanu tvaika savākšanas iekārtu uzstādīšanas jautājuma risināšanā. Patiesībā - teritorija, kurā brīvostā, naftas muliņu tuvumā būtu iespējams izvietot tvaiku savākšanas iekārtu, ir iznomāta citai komercsabiedrībai – AS "Ventbunkers". Ventspils Brīvostas pārvalde vairāku gadu garumā neatlaidīgi aicinājusi AS "Ventbunkers" sadarboties ar SIA "Ventspils nafta" termināls" šī jautājuma risināšanā.

Lai Ventspils brīvostas pārvalde varētu skatīt jautājumu par SIA "Ventspils nafta" termināls" tvaiku savākšanas iekārtas izvietošanu šajā teritorijā - vispirms abām komercsabiedrībām jāvienojas par zemes izmantošanu.

Lai samazinātu savu ietekmi uz vidi, viens no Ventspils ostas termināļiem – SIA "Ventamonjaks Serviss" pēc savas iniciatīvas vēl tālajā 2006.gadā izbūvēja tvaiku savākšanas iekārtu, kas veiksmīgi darbojas un kurai ir liela neizmantotās jaudas rezerve. Ventspils Brīvostas pārvalde un Ventspils pilsētas dome aicinājušas SIA "Ventspils nafta" termināls" noslēgt vienošanas ar SIA "Ventamonjaks Serviss" par esošās iekārtas izmantošanu situācijas risināšanai, tomēr pēc trīs gadu sarunām – joprojām vienošanās nav panākta. Līdz ar to rodas pamatots jautājums, vai no SIA "Ventspils nafta" termināls" puses tā nav tikai darbības imitācija?

Rūpēs par iedzīvotāju labsajūtu pašvaldība diemžēl var tikai aicināt uzņēmumu uzstādīt tvaiku savākšanas iekārtas, jo normatīvie akti šādu iekārtu uzstādīšanu neparedz kā obligātu prasību. Ventspils pilsētas dome vairākkārt informējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Valsts vides dienestu par esošo situāciju, kā arī vērsusies Ministrijā un kontrolējošās iestādēs ar lūgumu pievērst uzmanību sasāpējušai smaku problēmai, kā arī rosinājusi veikt normatīvo aktu izstrādi attiecībā uz ostas termināļiem.

Pašvaldība ir gandarīta par SIA "Ventspils nafta" termināls" gatavību investēt sasāpējušas vides problēmas risināšanā, ja tās vēlme tiešām ir patiesa, taču atzīmē, ka līdz šim bijuši tikai solījumi un dome normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā no SIA "Ventspils nafta" termināls" nav saņēmusi attiecīgu būvniecības iesniegumu un būvprojektu, kas liecinātu par reālu vēlmi mainīt situāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)