Banner 980x90

Ventspils domes opozīcija: Augstāko amatpersonu sadarbība ar Lembergu kaitē valsts reputācijai tikpat daudz, cik Rimšēviča mēģinājumi saglabāt amatu

Rīga, 23.febr., LETA. Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) dubultie standarti un konsekvences trūkums, sadarbojoties ar smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kaitē valsts reputācijai tikpat daudz, cik Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča mēģinājumi saglabāt amatu, uzskata Ventspils domes opozīcijas deputāti.

Ventspils domes deputāta deputātus Ģirtu Valdi Kristovski, Daci Kornu, Aivi Landmani un Ivaru Landmani pārsteidz, ka Valsts prezidents, Ministru prezidents un finanšu ministre prasību Rimšēvičam atkāpties ir izteikuši vēl pirms viņam ir celta apsūdzība, bet vēl vairāk deputātus pārsteidz šo amatpersonu rīcība līdzīgās situācijās iepriekš, aģentūru LETA informēja Kristovska pārstāvji.

"Būdami Ventspils pilsētas domes mazākuma deputāti, mēs varam ar pārliecību apgalvot, ka neesam manījuši ne Vējoņa, ne Kučinska, ne Reiznieces-Ozolas bažas par jebkādiem valsts reputācijas riskiem brīžos, kad šīs augstās amatpersonas bez mazākiem aizspriedumiem pretimnākoši sadarbojas ar Lembergu. Mēs uzskatām, ka šādi dubultie standarti, šāds konsekvences trūkums ir ne mazāks kaitējums valsts reputācijai, tās pārvaldībai un tiesiskumam, kā Latvijas Bankas prezidenta mēģinājumi saglabāt amatu, lai paātrinātu patiesības noskaidrošanu," uzskata pašvaldības deputāti.

Viņi atgādina, ka Latvijas Zemnieku savienība (LZS), Latvijas Zaļā partija (LZP) un partija "Latvijai un Ventspilij" daudzus gadus "laipni sēdina" Lembergu pie valdības koalīcijas galda un vairākkārt viņu ir izvirzījusi par savu Ministru prezidenta amata kandidātu, neskatoties uz aizrādījumiem, ka "šāda rīcība met ēnu uz valsti, sēj šaubas par tās tiesiskumu un stiprina korupciju".

"Šāda politiskā bezatbildība ir turpinājusies gadiem, taču tā divkosīgi tikusi piemirsta jau pirmajās stundās, ja runa ir par Latvijas Bankas prezidentu," norāda Ventspils opozicionāri.

Viņuprāt, runa ir par valsts augstāko amatpersonu konsekvences un godaprāta trūkumu, "ja valsts un pārvaldes reputāciju vienā gadījumā ir svarīga, bet citā ir paslaukāma zem tepiķa, tiek pakārtota un upurēta prettiesiski ievēlētā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja ietekmes saglabāšanai un interešu uzturēšanai".

"Mēs sagaidām, ka valsts augstākās amatpersonas, tiesībaizsardzības iestādes, patiesās rūpēs par valsts reputāciju parādīs gribu un pievērsīsies arī prettiesiskajai Ventspils pārvaldes situācijai, neatstās to autoritāras un prettiesiskas vietējās pārvaldes ziņā," cerības pauž deputāti.

Lembergs iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka Rimšēvicam pašam ir jāvērtē savs lēmums neatkāpties no amata, norādot, "es nevaru būt padomdevējs, prokurors un soģis. Tas Rimšēvičam pašam jāvērtē".

Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Latvijas Bankas prezidentam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - 100 000 eiro drošības nauda, aizliegums ieņemt centrālās bankas vadītāja amatu, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Kā ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Viņa lietu jau gadiem izskata tiesa.

Lembergam jau vairāk nekā 10 gadus noteikts drošības līdzeklis - aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus. Likums gan neliedz viņam būt ievēlētam par domes priekšsēdētāju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)