Banner 980x90

Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks: Vidusskolu tīkla pētījumā ceļā uz skolu pavadāmais laiks neatbilst realitātei

Ventspils, 1.nov., LETA. Pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" aprēķinātais laiks, kāds būtu jāpavada skolēniem ceļā līdz tuvākajai mācību iestādei lauku vidusskolu reorganizācijas gadījumā, vismaz attiecībā uz Ventspils novadu neatbilst reālajai situācijai, aģentūrai LETA atzina Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Mačtams (ZZS).

Pētījumā ieteikts Ugāles vidusskolu reorganizēt par pamatskolu, norādot, ka lielākā daļa šīs skolas skolēnu varētu turpināt mācības 40 kilometru attālajā Ventspilī, bet seši vidusskolēni, kuri dzīvo Usmas pagasta austrumdaļā, varētu izvēlēties turpināt mācības Talsos. Ugālnieku iespējas izbraukāt uz Ventspili ir reālas, jo šajā posmā regulāri kursē Ventspils-Rīgas satiksmes autobuss, taču Usmas pagasta skolēnu nokļūšana Talsos ir krietni sarežģītāka un laikietilpīgāka, nekā teikts pētījumā, norādīja Mačtams.

Pētījumā apgalvots, ka no Usmas pagasta līdz tuvākajām skolām Talsos ir 38 kilometri, un šo ceļu varot mērot 31 minūtē pa asfaltētu ceļu. Tas, pēc Mačtama aprēķiniem, neatbilst realitātei.

"Pirmkārt, skolēniem no rīta ir jātiek līdz Rīgas šosejai - kādam tie ir četri, kādam astoņi kilometri. Tas īsti nav kājām mērojams ceļš, un ne visus var aizvest ar personīgo automašīnu," sacīja Mačtams.

Otrkārt, ar pirmo autobusu, kas no Ventspils kursē caur Talsiem, Talsos var nokļūt tikai plkst.8.50. "Tas nenozīmē, ka skolēns plkst.8.50 būs skolā. No autoostas viena skola ir 1,7 kilometru attālumā, bet līdz citai skolai ir 2,7 kilometri. Usmas skolēns Talsu skolā varēs nokļūt tikai ap plkst.9.15, nokavējot mācību stundu," aplēsis domes priekšsēdētāja vietnieks. Tādējādi vidusskolēnam ceļā no Usmas pagasta uz izglītības iestādi Talsos kopumā būs jāpavada pusotra stunda pētījumā norādītās pusstundas vietā.

"Ja ceļā uz skolu jāmēro trīs starpposmi, tad domāju, ka no šiem sešiem skolēniem mācības vidusskolā izvēlētos turpināt varbūt kādi divi - paši mērķtiecīgākie," pieļāva Mačtams. Viņaprāt, dažu skolēnu dēļ diez vai tiks mainīti starppilsētu autobusu kursēšanas maršruti, turklāt tos būtu ļoti sarežģīti pieskaņot visu skolu vajadzībām.

"Manuprāt, šis pētījums ir ļoti nenopietns. Lai ar "Google Maps" palīdzību aprēķinātu attālumus un ceļā pavadāmo laiku no viena punkta līdz otram, neņemot vērā reālo situāciju, varēja arī neveikt pētījumu - tas drīzāk varētu būt kā laboratorijas darbs tiem pašiem vidusskolēniem," skarbu kritiku pētījumam veltīja novada domes priekšsēdētāja vietnieks.

Pašlaik Ugāles vidusskolā vidusskolas posmā mācās ap 40 audzēkņu. Nākamgad 10.klasē mācības plāno sākt ap 20 skolēniem. Pašvaldība neplāno lemt par šīs skolas reorganizāciju, akcentējot, ka arī pētījumā minēts salīdzinoši augstais obligāto centralizēto eksāmenu (OCE) indekss - 57,6%. "Mēs noteikti neslēgsim Ugālē vidusskolu, ja vien to neizdarīs kāds ar instrumentiem "no augšas". Pašlaik gan tādu instrumentu nav - tad būtu jāveic izmaiņas likumdošanā, jo pašlaik par skolu tīklu lemj pašvaldības," piebilda Mačtams. Piltenes vidusskolā pēdējos divus gadus nav atvērta 10.klase. Par šīs vidusskolas turpmāko pastāvēšanu vēl nav lemts.

Kā ziņots, pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" ieteikts, ka Ventspils novadā būtu reorganizējamas abas vidusskolas, vidusskolēniem turpinot mācības Ventspilī un Talsos. Piltenes vidusskolu ieteikts reorganizēt par sākumskolu, bet Ugāles vidusskolu - par pamatskolu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)