Banner 980x90

Ventspils pilsētvidē eksponēs zvejas kuģi "Grots"

Rīga, 6.sept., LETA. Ventspilī, Dienvidu mola stāvlaukumā, turpmāk būs aplūkojams zvejas kuģis "Grots", kura izcelšana no Ventas plānota šodien, visas dienas garumā, aģentūru LETA informēja Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Zute.

Zvejas kuģis "Grots" atradīsies līdzās jau esošajam zvejas kuģim "Azova".

Ņemot vērā ievērojamo zvejas kuģa "Grots" svaru, kas pārsniedz 140 tonnas, kuģa izcelšanas darbi tiks veikti ar peldošo celtni "Maja", kas speciāli darba veikšanai, ieradies no Polijas, skaidroja Zute.

Zvejas kuģis "Grots" ir ar Baltijas jūras zvejniecības vēsturi saistīts kultūrvēsturisks objekts un ir vecākais Latvijā Baltikas tipa zvejas traleris, kura izmantošana saistās ar zvejniecības vēsturi Baltijas jūrā 20.gadsimta otrajā pusē. Baltikas tipa kuģi līdz šim Latvijā nav eksponēti un brīvi pieejami interesentiem. Ventspils ir vienīgā pilsēta Latvijā, kur kuģi pieejami apskatei kā pilsētvides objekti.

Kuģis "Grots" būvēts 1973.gadā Sosnovkas pilsētā un pārstāv raksturīgu zvejas kuģa tipu - uz šāda tipa zvejas traleriem ir kuģojuši un zvejojuši daudzi ventspilnieki. Strauji mainoties zivsaimniecības un zvejas raksturam Baltijas jūrā, šāda tipa traleri vairs netiek izmantoti un ir būtiski to saglabāt kā vēstures liecību nākamajām paaudzēm, uzsvēra Zute.

Vienlaicīgi ar kuģa izcelšanu un uzstādīšanu krastā, tiks sakārtota piekrastes zona un uzstādīts izglītojošs, interaktīvs stends par zvejniecības vēsturi Latvijā. Šis projekts tiek realizēts ar Eiropas Jūrlietu uz zivsaimniecības fonda (EJZF) līdzfinansējumu, ar mērķi saglabāt un popularizēt zvejas un kultūras mantojumu, kā arī nodrošinātu tā pieejamību sabiedrībai. Projekta kopējās izmaksas ir 291 911 eiro, tai skaitā 207 669 eiro EJZF un Ventspils pašvaldības līdzfinansējums 84 242 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)