Banner 980x90

Ventspils skolu uzņēmumi piedalījās Ziemassvētku gadatirgū Rīgā

Publicitātes foto
Publicitātes foto

12.decembrī izklaides centrā ''Rīga Plaza'' notika "Junior Achievement Latvija" (JA Latvija) rīkotais ikgadējais Vislatvijas Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgus.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils Izglītības pārvaldes Sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rūde, kopumā gadatirgū pulcējās labākie 76 vidusskolu un 51 pamatskolu SMU no visas Latvijas, tostarp Ventspils SMU – "eConut" no 2.vidusskolas un "Wooderkings" no 4.vidusskolas.

JA Latvija programmu dalībniece jau 2 gadu pēc kārtas ir 4.vidusskola, un šogad arī 2.vidusskola. Plānots, ka 2016./2017.mācību gadā šajā programmā iesaistīsies visas Ventspils vidusskolas.

4.vidusskolā darbojas 3 uzņēmumi, kuru kuratore un padomdevēja ir ekonomikas skolotāja Kristīne Kornijanova. Viena daļa audzēkņu gatavo koka pulksteņus, uz kuriem var uzrakstīt jebkurus oriģinālus uzrakstus. Viņu firma Wooderkings jau ir atrodama internetā - http://wooderkings.wix.com/wooderkings. Otra firma ir "Solīds", kurā šuj tauriņus un bikšturus. Ar šīs firmas piedāvājumu iespējams iepazīties vietnē facebook.com - www.facebook.com/solidiem/timeline. Savukārt trešā firma vēl pagaidām gatavo siltumnīcas prototipu. Šo siltumnīcu varēs novietot uz palodzes un ar papildu gaismas palīdzību audzēt, piemēram, zaļumus.

Savukārt 2.vidusskolā ir reģistrētas 3 firmas, kur padomdevējs un kurators ir skolotājs Oļegs Mihailovs. Vienai firmai – eConut – jau ir savas preces paraugi – svečturi no kokosrieksta čaulas, neliels puķu pods. Savienojot divas kokosa daļas ar slēdzeni, iznāk maciņš. Otrs uzņēmums ķēries pie mājaslapas izveides, kur tiks apkopota un sistematizēta informācija par Latvijas vēsturi. Savukārt trešā firma raksta biznesa plānu un sola sniegt preču piegādi pilsētā no jebkuriem veikaliem Ventspilī.

Oļegs Mihailovs: "Piedalīšanās gadatirgū bija ļoti noderīga. Skolēnu mācību uzņēmumu pārstāvji piedāvāja savu produkciju, reklamēja to, atbildēja uz jautājumiem. Tā bija laba iespēja iegūt jaunas zināšanas, prasmes uzņēmējdarbībā, tirgzinībā. Visi dalībnieki – skolēni un skolotāji – ir ļoti apmierināti ar dalību šajā pasākumā."

Skolēnu mācību uzņēmums (SMU) ir skolēnu veidots un vadīts mācību uzņēmums, kura darbībai piemīt izglītojošs raksturs. SMU mācību nolūkos pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbojas reālā vidē – skolēni ražo un pārdod preces vai pakalpojumus. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvija, kura ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī SMU programmu.

Kopš 1993.gada SMU gadatirgi notiek Latvijas skolās, reģionu pilsētās un novados. Gadatirgos var piedalīties ikviens SMU, kur skolēni iejūtas tirgotāju lomā un piedalās stratēģisku lēmumu pieņemšanā, pārdodot savu saražoto produkciju vai pakalpojumus. Norēķini ar klientiem tiek veikti ar naudu un kā attaisnojošo dokumentu izmanto JA Latvija kvītis. Gadatirgus vada JA Latvija sadarbībā ar JA Latvija dalībskolu skolotājiem. Katrā reģionāla, valsts mēroga un starptautiska mēroga gadatirgū darbojas žūrijas komisija, kur labākais SMU iegūst Diplomus dažādās nominācijās.

JA Latvija ir sabiedriskā labuma organizācija un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvija ir viens no 37 Junior Achievement (JA) Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991.gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvija par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvija katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 60 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos.

Vairāk informācijas par Junior Achievement Latvija iespējams uzzināt šeit http://www.jal.lv/news. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)