Banner 980x90

Ventspils slimnīcā veiksmīgi veic laparoskopiskās operācijas

Ventspils slimnīcas ķirurgi jau trīs gadu garumā veiksmīgi sadarbojas ar Dr. Igoru Iesalnieku, kurš strādā Minhenes Universitātes slimnīcā Vācijā un ir specializējies resnās zarnas laparoskopiskajās operācijās. Projekta īstenošanas gaitā Ventspils slimnīcā pirmo reizi tika veikta sarežģīta laparoskopiska operācija, kuru parasti veic veca gadagājuma cilvēkiem, fiksējot taisno zarnu. SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" ir viena no Latvijas līderēm saudzējošo laparoskopisko operāciju veikšanā, pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv ziņo slimnīcas pārstāvji.

Ventspils slimnīcas ķirurgi, sadarbībā ar Minhenes Universitātes slimnīcas ķirurgu Igoru Iesalnieku, jau vairāku gadu garumā Ventspils slimnīcā īsteno resnās zarnas laparoskopiskās ķirurģijas ieviešanas projektu. Projekta ietvaros tiek strādāts ne tikai pie jaunākajām operēšanas tehnoloģijām, bet arī pie attiecīgo slimību diagnostikas pilnveidošanas. Savlaicīga diagnostika ir svarīga pilnvērtīgākai palīdzības sniegšanai pacientiem. Šī projekta ietvaros dr. Iesalnieks ir braucis uz Ventspili, lai kopīgi veiktu operācijas un dalītos praksē ar mūsu mediķiem. Tāpat arī Ventspils ķirurgi ir devušies pieredzes apmaiņas braucienos uz Vāciju. Tie ir ķirurgi Ē.Čēms, J.Krupnovs, Ģ.Štekerhofs un diagnostikas nodaļas vadītājs A.Kārkliņš. Aizvadītajā nedēļā dr.Iesalnieks bija ieradies kārtējā vizītē Ventspils slimnīcā, lai uzraudzītu, kā mūsu ķirurgi pacientam veic laparoskopisku operāciju.

Ventspils slimnīcas ārsti laparoskopijas metodi sāka izmantot 1997.gadā, kad šādā veidā tika veikta pirmā žultspūšļa operācija. Pēc tam laparoskopiju sāka pielietot arī apendicīta un trūces operācijās, un, pateicoties projektam sadarbībā ar dr.Iesalnieku, pēdējos pāris gados arī resnās zarnas operācijās. "Patiesībā tagad ir tā, ka dr.Iesalnieks ierodoties tikai konsultē mūs, jo operēt varam jau mēs paši. Viņa galvenais uzdevums ir asistēt, konsultēt un uzraudzīt, vai visu darām pareizi," atklāj dr.Štekerhofs, "bet mēs nepārtraukti turpinām pilnveidoties šajā jomā– līdzko esam kaut ko apguvuši, tā tūlīt mācāmies atkal kaut ko jaunu."

Operācijas ar laparoskopijas metodi ir pacientam saudzējošas. Tās tiek veiktas ar minimāliem griezumiem, nelielā dobumā ievadot instrumentus ar kameru, kas ļauj ķirurgam veikt operācijas speciālā monitorā. Šādas operācijas būtiski samazina sāpes pēcoperācijas periodā un pacientam ļauj ātrāk atgriezties ikdienas dzīvē.

Sadarbība ar Ventspili dr.Iesalniekam nav nejauša – viņš ir dzimis ventspilnieks, un Ventspils slimnīca bija ārsta prakses vieta kā studentam. Dr. Čēms un dr. Štekerhofs bija viņa pirmie skolotāji, bet dr. Krupnovs –kursa biedrs. Sadarbības projekts ar dr.Iesalnieku turpināsies visa šā gada garumā.

Jāpiebilst, ka aizvadītajā gadā par Ventspils pašvaldības piešķirto finansējumu SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" tika iegādāta laparoskopijas iekārta ginekoloģisko operāciju veikšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)