Banner 980x90

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā nemainījās

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2013.gada oktobrī, salīdzinot ar 2012.gada oktobri, saglabājās nemainīgs, pilsētas informācijas portālu Pilseta24.lv informē Centrālā statistikas pārvalde.

P
recēm cenas samazinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem pieauga par 1,0%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,3%.

 Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2013.gada oktobrī, salīdzinot ar 2012.gada oktobri, bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem, ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas produktu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 0,6%. Visvairāk cenas pieauga pienam un piena produktiem (+5,1%), svaigai gaļai (+2,0%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (+1,2%), sieram (+4,9%), savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams augļiem (-6,3%), tējai un kafijai (-8,5%), olām (-9,6%) un cukuram (-3,9%).

Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 2,6%, bet tabakas izstrādājumu – par 3,1%.

Transporta grupā cenas samazinājās galvenokārt degvielai (-7,1%) un automašīnām (-1,8%).

 Mājokļa grupā cenas samazinājās vidēji par 0,8%, ko ietekmēja cenu samazinājums siltumenerģijai par 7,4%, gāzei – par 5,1% un cenu pieaugums mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem par 7,6%, cietajam kurināmajam – par 6,6%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija kafejnīcu un restorānu pakalpojumiem, personīgās aprūpes precēm. Savukārt lētāki kļuvuši telekomunikāciju pakalpojumi, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtas.

Oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas palielinājās par 0,3%. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām oktobrī bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem, pārtikai, kā arī cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem.

Pārtikai cenu pieaugumu visvairāk veicināja sezonāls dārzeņu sadārdzinājums par 21,9%. Pienam un piena produktiem cenas pieauga par 1,3%, maizei – par 1,3%, gaļai un gaļas izstrādājumiem – par 0,3%. Savukārt augļi kļuva lētāki par 4,7%, kartupeļi – par 12,7%, tēja un kafija – par 2,6%, eļļa un tauki – par 1,3%.

Apģērbam un apaviem cenu kāpumu ietekmēja jaunās sezonas preču tirdzniecība, kā rezultātā apavi sadārdzinājās par 6,2%, bet apģērbs – par 2,2%.

 Cenas pieauga atpūtas un sporta pakalpojumiem (+1,7%), ēdināšanas pakalpojumiem (+1,3%), īrei (+1,2%), apdrošināšanai (+0,3%). Kāpums par 0,4% tika novērots mājokļa remonta un uzturēšanas pakalpojumiem, ambulatoriem medicīnas pakalpojumiem, autoremonta pakalpojumiem.

 

Degvielas cenas samazinājās vidēji par 2,9%, tai skaitā 95. markas benzīnam – par 3,3%, dīzeļdegvielai – par 2,8%.

 Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija vērojams cietajam kurināmajam, grāmatām. Cenas samazinājās alum, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, izmitināšanas pakalpojumiem, prāmju biļetēm.

 


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)