Banner 980x90

Zatlers: Latvijas pilsoņi ir demonstrējuši līdzatbildību par Latvijas nākotni

Valsts prezidents Valdis Zatlers pateicas visiem Latvijas pilsoņiem Latvijā un ārvalstīs, kas, balsojot 10.Saeimas vēlēšanās, ir aktīvi piedalījušies valsts turpmākā politiskā, ekonomiskā un sociālā attīstības virziena noteikšanā. Viņš uzskata, ka tādā veidā Latvijas pilsoņi ir demonstrējuši līdzatbildību par Latvijas nākotni, jo demokrātisku valsti nevar izveidot, pārvaldīt un pārveidot bez tās pilsoņu līdzdalības, aģentūru LETA informēja prezidenta preses dienestā.
Zatlers apsveic visus jaunievēlētos 10.Saeimas deputātus un novēl tiem nākamajos četros gados, strādājot Latvijas valsts un tautas labā, saglabāt ciešu saikni ar saviem vēlētājiem, kas jau vakar, vēlēšanu dienā, bija īpaši izteikta. "Pārstāvot to intereses un izpildot priekšvēlēšanu laikā dotos solījumus, tautas priekšstāvjiem tiek dota iespēja palielināt zaudēto Latvijas iedzīvotāju uzticību savam likumdevējam - Saeimai," uzsver Valsts prezidents.

Ar Valsts prezidenta atbalstu šogad pirmo reizi Saeimas vēlēšanās vairs nav pieļauts tā saucamais lokomotīvju princips un deputātu kandidātiem bija jāvelta lielāks darbs savos vēlēšanu apgabalos.

Zatlers ir gandarīts, ka, pateicoties jaunajai vēlēšanu sarakstu kārtībai, vēlētājiem Saeimas deputāti būs tuvāki un sasniedzamāki. Tādējādi būs labāka iespēja prasīt no parlamentāriešiem atbildību par saviem darbiem, kā arī veicināt politisko dialogu starp tautu un tās priekšstāvjiem parlamentā.

Zatlers aicina jaunos deputātus uzlabot politisko kultūru valstī un nenogurstoši pildīt savus tautas priekšstāvja pienākumus Latvijas izaugsmes un valsts politiskās un ekonomiskās konkurētspējas palielināšanas vārdā.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās ir uzvarējusi apvienība "Vienotība", kurā apvienojās partijas "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, kad saskaitītas balsis 968 no 1013 vēlēšanu iecirkņiem.

Par "Vienotību" nodoti 30,43% balsu. Viņiem seko "Saskaņas centrs", par kuriem nodoti 25,87% balsu, un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 19,52% balsu.

No šiem politiskajiem spēkiem būtiski atpaliek, taču Saeimā iekļūst apvienība "Par labu Latviju" (PLL) ar 7,58% balsu un "Visu Latvijai"/"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL/TB/LNNK) ar 7,49% balsu. Pārējās partijas netuvojas 5% barjeras pārvarēšanai, līdz ar to 10.Saeimā būs pārstāvēti pieci politiskie spēki.

Rīgā, kur tiek apkopotas balsis arī no vēlēšanu iecirkņiem ārzemēs, līderis ir SC - 39,92%, seko "Vienotība" - 27,45%, ZZS - 10,63%, PLL - 7,82% un VL/TB/LNNK - 7,07%, savukārt Vidzemē: "Vienotība" ar 40,6%, ZZS - 21,72%, SC - 14,37%, VL/TB/LNNK - 9,7% un PLL - 6,17%.

Latgalē visvairāk balsis ieguva SC - 45,59%, ZZS - 16,03%, "Vienotība" - 14,79%, PLL - 11,83%, VL/TB/LNNK - 3,04%, Kurzemē: ZZS ar 32,78%, "Vienotība" - 30,86%, SC - 12,58%, PLL - 7,89%, VL/TB/LNNK - 7,56%, bet Zemgalē: "Vienotība" ar 34,23%, ZZS - 27,3%, SC - 14,79%, VL/TB/LNNK - 8,92% un PLL - 6,36%.

Par derīgām atzīti 96,43% nodoto balsu.

Līdz šim provizorisko mandātu sadalījumu iespējams aprēķināt Latgales, Kurzemes un Zemgales vēlēšanu apgabalos, kur ir saskaitītas balsis visos vēlēšanu iecirkņos.

Šajos apgabalos tiek sadalīts salīdzinoši mazākais deputātu mandātu skaits un ZZS ir ieguvusi 13 vietas, "Vienotība" un SC - pa 12 vietām, PLL - četrus mandātus, bet VL/TB/LNNK - trīs mandātus.

Tomēr lielākais mandātu skaits tiks sadalīts Rīgā un Vidzemē - attiecīgi 29 un 27 deputātu vietas. Šajos apgabalos precīzs mandātu sadalījums būs zināms tikai pēc pāris stundām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)