Banner 980x90

4 ieteikumi, kā dzīvot ar ierobežotu budžetu

Lai arī ikviens tiecas dzīvot pēc iespējas labāk, tomēr dažkārt dzīvē viss nerit pēc plāna un var nākties īsāku vai garāku laika posmu dzīvot ar ļoti ierobežotu budžetu. Šis laiks ir izaicinājumiem pilns – īpaši, ja pirms tam pierasts pie noteikta dzīvesveida un ērtībām. Taču, ieviešot zināmas korekcijas un ņemot vērā dažus ieteikumus, jaunajam apstākļiem ir iespējams diezgan labi pielāgoties. 

Nosaki prioritātes
Ja līdzekļi ir ierobežoti, jāizvērtē savas prioritātes, lai saprastu, kam tērēt, bet no kā – atteikties. Iespējams, Tu sapratīsi, ka atteikties no televīzijas abonementa, lai segtu visus obligātos maksājumus, ir patiešām gudrs lēmums.  

Izveido budžetu
Svarīgs punkts ir budžeta plānošana. Turklāt tas nepieciešams ne tikai tad, ja līdzekļi ir ierobežoti – tas nepieciešams vienmēr, jo palīdz īstenot mērķus, kā arī sasniegt un saglabāt finansiālo stabilitāti. 

Daļa cilvēku uzskata, ka budžeta plānošana ir garlaicīga. Taču neatkarīgi no tā – vai Tev patīk skaitļi vai nē, budžeta plāns ir kritiski svarīgs, lai ne vien tiktu galā arī esošo situāciju, bet arī to mainītu vēlamajā virzienā. 

Lai budžeta plānošana būtu vienkāršāka, noderēs palīgi, piemēram, mūsdienās tik aktuālās mobilās aplikācijas. Ar to palīdzību var izsekot naudas plūsmai, izvirzīt mērķus, plānot pirkumus, kā arī sastādīt iepirkumu sarakstu. 

Samazini pārtikas izdevumus
Daži cilvēki labprāt ēstu tikai ārpus mājas, citiem – ļoti patīk gatavot. Neatkarīgi no tā – kurai no kategorijām piederi Tu, viens ir skaidrs – jāēd ir visiem. Daļa cilvēku pārtikai tērē ļoti daudz, taču šo naudu noteikti varētu iztērēt gudrāk. 

Ir daudz veidu, kā samazināt izdevumus par pārtiku.  Piemēram, paturot prātā, ka ēšana ārpus mājas vienmēr izmaksās vairāk, kā gatavošana mājās. Un, pat ja Tev ļoti nepatīk gatavot ēst, Tu tomēr vari atrast dažas vienkārši pagatavojamas receptes, tādā veidā ietaupot pat vērā ņemamas naudas summas. 

Laba, naudu taupoša stratēģija ir produktus ar garu derīguma termiņu pirkt vairumā – lielāki iepakojumi parasti ir lētāki. Pie šādiem produktiem pieder, piemēram, makaroni, rīsi, cukurs, milti, pupiņas, rieksti, žāvēti augļi. 

Lai ietaupītu, vērts izmantot arī kuponus un īpašos akciju piedāvājumus. Taču jāpatur prātā, ka reāls naudas ietaupījums sanāks vien tad, ja iegādāsies to, kas patiešām nepieciešams. 

Samazini dzīvošanas izmaksas
Otra kategorija, kur visai būtiski iespējams ietaupīt, ir dzīvošanas izmaksas – piemēram, atsakoties jau no pieminēta televīzijas abonementa vai samazinot elektrības un ūdens patēriņu. Tāpat vari apsvērt iespēju pārvākties uz lētāku dzīvesvietu. 

Noteikti vērts padomāt arī par citiem ikdienas ieradumiem. Lai iekļautos ierobežotajā budžetā, iespējams, vairāk nāksies staigāt kājām, biežāk iepirkties lietotu preču veikalos un meklēt alternatīvas dārgām izklaidēm. 

Kredītsaistības ierobežota budžeta apstākļos
Dzīvojot ar ierobežotiem līdzekļiem, var rasties kārdinājums noformēt aizdevumu, tādā veidā sedzot visas aktuālās izmaksas. Taču jāpatur prātā, ka kredīts ir atbildība, turklāt tas nav paredzēts visiem un visos apstākļos.
 
Ja ierobežoti līdzekļi ir īslaicīga situācija, un ir skaidri zināms, ka jau pavisam drīz apstākļi mainīsies, tad patēriņa kredīts var būt risinājums, taču, ja nav pārliecības par to, kad un kā aizdevumu varēsi atmaksāt, tad labāk meklēt citus risinājumus. 

Dzīve ar ierobežotiem līdzekļiem ir izaicinājums, kas prasa ikdienas paradumu maiņu. Taču tas var arī izrādīties vērtīgs laiks, kurā apgūt jaunas prasmes un gūt vērtīgas atziņas. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)