Banner 980x90

Folkloras kopa "Rotaļnieks" ieguvusi pirmās pakāpes diplomu

Mūsu tauta vēl līdz šai dienai ir saglabājusi tradicionālās garīgās un materiālās kultūras vērtības, kuras lielai daļai Eiropas tautu ir jau zudušas vai transformējoties pazaudējušas izpratni par sākotnējo izcelsmi. Jau 30-to gadu Latvijā notiek ikgadējais PEPT – bērnu un jauniešu folkloras festivāls "Pulkā eimu, pulkā teku", pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv atgādina Ventspils Jaunrades nama direktores vietniece kultūrizglītības darbā Dagnija Trama.

Tas ir ilggadīgs gatavošanās process, rezultātā iemācoties ko jaunu katrā mācību gadā tradicionālās kultūras jomā: dziedot, dejojot, stāstot, rotaļās ejot. Rotaļa ir viens no visdemokrātiskākajiem folkloras žanriem, kas laika gaitā diezgan strauji mainās, pielāgojoties dalībnieku izpratnei un varēšanai, prasmju attīstīšanai un savstarpējo attiecību veidošanai. Rotaļnieki vienlaikus dzied, kustas, sarunājas, iejūtas kādā lomā un bieži vien pielāgo rotaļu katrai konkrētai situācijai, tādējādi liekot lietā improvizācijas prasmi.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos Ziemeļkurzemes un Viduskursas skatē Kazdangā par novada tēmu un programmu "Rotaļu raksti", apgūstot 20 rotaļas, Ventspils Jaunrades nama folkloras kopa "Rotaļnieks" (vadītāja Ināra Salava) ieguva 1. pakāpes diplomu, Ventspils novada Tārgales pagasta folkloras kopa "Piški Kāndla" (vadītāja Ilga Porniece) - 1. pakāpes diplomu, Ventspils novada Vārves pagasta folkloras kopa "Vēlava"(vadītāja Ināra Salava) – 2. pakāpes diplomu.

Ceļš uz XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem un Folkloras festivālu "Baltica"- atvērts. Lai Ziemeļkurzemes un Latvijas bērnu gaviļu prieks ieliksmo "Pulkā eimu, pulkā teku" lielo saimi un vadošos svētku organizatorus: folkloras programmas modelēšanas sarīkojuma galveno režisori Māru Mellēnu, muzikālo vadītāju Dinu Liepu un XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komitejas izpilddirektori Agru Bērziņu.

Ziemeļkurzemes novada koordinatore un folkloras kopas "Rotaļnieks" vadītāja Ināra Salava: "Par lielo ieguldījumu pateicos visiem pulciņu dalībniekiem, atbalstītājiem, visvairāk – vecākiem. Folkloras bērni ir fantastiski! Lai top!".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)