Banner 980x90

Kā investēt nekustamajā īpašumā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Nekustamā īpašuma tirgus cenas pēdējo gadu laikā ir strauji augušas, it sevišķi Rīgā un tās apkārtnē, tādēļ arvien vairāk cilvēku izvēlas investēt nekustamajos īpašumos, saredzot to, kā vienu no drošākajiem investīciju veidiem.

Pētot, kas ir investīcijas, atradīsim, ka viens no biežākajiem un ierastākajiem investīciju viediem ir nekustamā īpašuma iegāde, vēlāk to pārdodot par jau krietni augstāku cenu. Taču, lai investīcijas nestu peļņu un labumu, ir rūpīgi jāizvērtē, kādos īpašumos un kur investēt, lai īpašums neradītu zaudējumus vai sarežģījumus.

Nekustamā īpašuma iegāde
Kā viens no biežākajiem nekustamā īpašuma investīciju veidiem ir dzīvokļu iegāde. Tā kā pēdējās tendences parāda strauju cenu kāpumu dzīvokļiem un dzīvojamajām platībām, tad šodien iegādāta dzīvokļa vērtība jau pēc pāris gadiem var atšķirties par vairākiem tūkstošiem eiro.

Dzīvojamās platības 
Lai gan visstraujākās cenu izmaiņas novērojamas dzīvokļiem Rīgā, arī citviet Latvijā dzīvokļu cenas pieaug. Turklāt, iegādājoties dzīvokli, mēs ne tikai investējam tajā, kā īpašumā ar pieaugošu vērtību, bet varam to arī izīrēt, nodrošinot vēl papildus ienākumus katru mēnesi, tādējādi nopelnot līdz pat 5000 eiro katru mēnesi.
 
Lai gan novērojama izteikta cilvēku plūsma uz pilsētām, joprojām ir daļa cilvēku, kas izvēlas arī dzīvi ārpus pilsētas, jo sevišķi, ja māja un zeme atrodas skaistā un ērti pieejamā vietā. Tieši tādēļ arī nekustamo īpašumu cenas daudzviet reģionos turpina augt, it īpaši piejūras zonā un ap lielākajiem reģionu centriem.

Meži un apsaimniekojamās platības
Apsverot, kur ieguldīt naudu, jāņem vērā, ka arvien straujāk pieaug arī dažādu apsaimniekojamo teritoriju vērtība, piemēram, mežu platību cenas ceļas katru gadu. Tāpat arī liela vērtība ir koptām, auglīgām zemēm, kuras ne tikai ir vērtīgas investīciju veikšanai, bet var tikt arī iznomātas, kā lauksaimniecības zemes, tādējādi šāda veida investīcijas var nest drošus ienākumus ik gadu.  

Nekustamā īpašuma riski
Lai gan finanšu ziņā nekustamo īpašumu investīcijas skaitās vienas no drošākajām, arī šāda veida naudas investēšana paredz riskus, pret kuriem jācenšas maksimāli nodrošināties, lai izvairītos no zaudējumiem nākotnē.

Īpašuma apdrošināšana
Investēšana nekustamajā īpašumā ietver virkni risku, tādēļ iespēju robežās jācenšas no tiem izvairīties, veicot īpašuma apdrošināšanu un izvērtējot visus iespējamos riskus. Jo īpaši tas ir svarīgi vietās, kur pastāv plūdu draudi, piemēram, piejūras zonā, un ugunsgrēku draudi, ja apkārt ir meži, bīstamas ēkas vai ražotnes.
 
Faktori, kas jāņem vērā, izvēloties īpašumu 

Izvēloties investēt nekustamajos īpašumos, neatkarīgi no tā, vai tā ir dzīvojamā platība, mežs vai apsaimniekošanai domāta zeme, jāņem vērā ne tikai tā atrašanās vieta, bet arī tam apkārt esošā daba, upes, meži un pilsētvide, lai noteiktu īpašuma vērtību un paredzētu iespējamos riskus.
 
Daži no faktoriem, kas jāņem vērā:
• apkārtnes sakoptība un pieejamās komunikācijas;
• nepieciešamie papildus ieguldījumi ikdienā;
• apkārt esošā vide, pilsētu tuvums;
• ceļi un stāvvietas, to pieejamība;
• iespējamie riski (piemēram, plūdu vai piesārņojuma draudi).

Ja esat nolēmis investēt nekustamajā īpašumā, noteikti pieaiciniet arī zinošus izvērtētājus, kas spēs apliecināt, ka plānotās investīcijas atbilst īpašuma vērtībai, kā arī izvērtējiet, cik ilgā laikā atgūsiet ieguldītos līdzekļus. Piemēram, dzīvokļu iegāde var nest tūlītēju peļņu, savukārt meži un apsaimniekojamās zemes var kļūt vērtīgas gadu gaitā. Taču, kā jebkuru investīciju gadījumā, tieši pacietība un investīciju veikšana pareizajā brīdī var būt atslēga uz panākumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)