Banner 980x90

Lembergs: premjerēšana iespējama tikai tad, ja uzvar vēlēšanās

Premjerēšana ir iespējama tikai tad, ja uzvar Saeimas vēlēšanās, šādu viedokli intervijā "Neatkarīgajai" paudis Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš ir izvirzīts par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidātu. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka ZZS partiju reitingos stabili atrodas trešajā vietā, tomēr krietni atpaliekot no līderiem.

Lembergs stāstījis, ka izlēmis atkal tapt izvirzīts premjera amatam, jo vēl septembra sākumā ZZS bija trīs Ministru prezidenta amata kandidāti, no kuriem vajadzētu izvēlēties vienu, tomēr nekas tāds nenotika. "Ministru prezidentam nepieciešama kompetence nevis vienā vai divās, bet gan visās nozarēs, un tad izveidojās situācija, ka kandidāti ir trīs, bet vienlaikus nav neviena, vēl vairāk - neviens no viņiem tā īsti nevēlas šo amatu... Un tad sekoja ZZS valdes aicinājums man kļūt par Ministru prezidenta kandidātu, un, ņemot vērā situāciju, es piekritu, nebūdams ļoti spārnots par šo izvēli."

Politiķis prognozē, ka "Vienotībai" Saeimas vēlēšanās būs labāks rezultāts nekā pirms trim gadiem, Sudrabas partijas panākumi būšot atkarīgi no tā, cik precīzi pēdējā nedēļā būs salikti kampaņas akcenti, nacionālajai apvienībai rezultāts būšot līdzīgs iepriekšējam, bet "Saskaņas centram" varētu būt mazāk vietu nekā 11.Saeimas vēlēšanās.

Lembergs prognozē, ka "ZZS varēja dabūt kādas 25 balsis, bet Zaļās partijas atsevišķi darboņi to nevēlējās". "Slikti ir arī tas, ka ZZS pēdējā laikā cenšas saplūst ar "Vienotību". Ja tu saplūsti ar politisko konkurentu, tad priekš kam ņemt dublikātu, ja var paņemt oriģinālu?"

"Protams, premjerēšana ir iespējama tikai tad, ja uzvar vēlēšanās. Man reizēm saka: nu bet kas būs, ja uzvarēs "Saskaņa"? Saprotiet, "Saskaņa" Rīgā vēlēšanās ieguva 60% balsu. Ja Saeimā "Saskaņa" iegūs 60% balsu - vai Ušakovam kaut kāda partija koalīcijā vēl būs vajadzīga? Protams, ne. Tad par ko mēs runājam? Viss taču ir vēlētāju rokās," piebildis Lembergs.

Vaicāts, vai pēc Saeimas vēlēšanām varētu saglabāties esošā valdošā koalīcija, vai arī tajā varētu iekļauties Sudrabas partija, Lembergs izteicies, ka tikai laiks rādīs, vai Sudrabas partija būs vajadzīga klāt vai ne. "Trīs vai četras partijas koalīcijā - tā ir liela atšķirība. Man gan svarīgāk ir nevis tas, kas tajā koalīcijā ir, bet gan valdības deklarācija. Kā pietrūcis gan Dombrovska, gan Straujumas valdībai, ir tas, ka deklarācijā un rīcības plānā ieraksta, bet pēc tam daudz kas tiek nolikts malā, neizpildīts. Rakstīts tiek, kā mēdz teikt, ķeksītim."

Lembergs ir pārliecināts, ka viņam izvirzītās apsūdzības nebūtu šķērslis kandidēt uz premjera amatu, jo tās neesot pamatotas. "Es kā politiķis esmu Ginesa rekordists šajā ziņā. Nevienam politiķim nav bijis tik daudz kriminālprocesu, tik daudz apsūdzību un tik daudz uzvaru tiesās kā man. Līdz šim trīs krimināllietās esmu vinnējis visās tiesu instancēs," teicis Lembergs, "kaut Latvija tiek dēvēta par demokrātisku valsti, es esmu politiski visvairāk vajātā persona, un tas ir totalitāriem režīmiem raksturīgs instruments - uzsākt neskaitāmas krimināllietas."

Savukārt vaicāts, vai viņš varētu iegūt premjera amatam nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam, politiķis atzinis, ka līdz šim nekad nav pretendējis uz pielaidi valsts noslēpumam. "Domāju, ka jūs neatrastu par mani uzticīgāku cilvēku Latvijas neatkarībai. Pēdējā laikā gan redzam, ka pielaide valsts noslēpumam kļūst par politiskās cīņas instrumentu. Šodienas pieeja ir principā nepareiza. Ja cilvēks guvis vēlētāju uzticību, tad viņam pielaide valsts noslēpumam ir piešķirama automātiski. Bet ja specdienestiem ir aizdomas, ka šis cilvēks varētu nopludināt kādu noslēpumu, tad ir dažādi līdzekļi, lai viņu pieķertu - sākot ar totālu noklausīšanos un beidzot ar katra soļa kontroli."

Lembergs atzinis, ka pirms 12.Saeimas vēlēšanām priekšvēlēšanu cīņa ir ļoti netīra. "Priekšvēlēšanu kampaņas vienmēr ir netīras. Visnetīrākā tā noteikti ir pret Ingunu Sudrabu. Uzbrukumi ir ne tikai no ārpuses: no "Vienotības" iekšienes nāk uzbrukumi pret Solvitu Āboltiņu, kuru viens otrs no pašas partijas dziļi ienīst."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)