Banner 980x90

Lembergs vērtē pozitīvi Latvijas paveikto ES prezidentūras laikā

Latvijas pirmā prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē kopumā vērtējama pozitīvi, iknedēļas preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs Aivars Lembergs. Viņš arī minēja, ka kategoriski nepiekrīt Eiropas Parlamenta deputāta Roberta Zīles (VL-TB/LNNK) kritiskajiem izteikumiem saistībā ar Latvijas prezidentūrā paveikto.
Lembergs norādīja, ka ir nozares, "kurās bija nosprausti mērķi no Latvijas interešu viedokļa un kurās ir virzība uz priekšu un Latvijai izdevīgā virzienā". Pēc Lemberga rīcībā esošās informācijas, pozitīvu virzību vairākos jautājumos izdevies panākt zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS), tāpat arī Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošajās jomās. Detalizētāk par paveikto, pēc Lemberga domām, būtu jāatskaitās Latvijas valdībai.

"Es domāju, ka būtu tikai pareizi, ka katra ministrija un valdība kopumā, tā kā ir iztērēti apmēram 60 miljoni eiro, [..] uzliktu uz papīra pietiekami īsā laikā, bet koncentrēti to, kas bija plānots un kas izdarīts, un kāds ir sausais atlikums un ieguvums Latvijai," norādīja Lembergs, uzsverot, ka tas būtu noderīgi kaut vai tāpēc, ka "tur tiešām ir, ko pateikt".

"Es nedotu negatīvu vērtējumu [Latvijas prezidentūrai]. Protams, ir arī sava negatīvā puse - valdības darbs lielā mērā bija paralizēts, ministriem vajadzēja kā prezidējošās valsts ministriem vadīt visas nozaru sanāksmes, pie tam Latvijā ministriju skaits ir stipri mazāks nekā tas ir Eiropā, līdz ar to atsevišķi ministri pārstāv no Eiropas viedokļa vairākas ministrijas. [..] Līdz ar to viņiem tā aizņemtība bija liela, tāpēc virkne jautājumu ir ļoti iekavējušies," atzina Lembergs. Vienlaikus tā bijusi laba skola valsts pārvaldei, norādīja Ventspils mērs.

Vienlaikus viņš pauda nožēlu, ka Latvijas prezidentūras pasākumi notikuši galvenokārt tikai Rīgā: "Ārpus Rīgas prezidentūra diemžēl praktiski neskāra, un tas nav pareizi. Kad vajag runāt, tad runā par Latvijas policentrisku attīstību, bet, kad jādara, tad policentrija pazūd," pauda Lembergs.

Kā ziņots, Zīle intervijā aģentūrai LETA pauda viedokli, ka neviena no Latvijas deklarētajām prezidentūras prioritātēm uz priekšu īsti nav pavirzījusies. Liela izgāšanās esot bijusi Austrumu partnerības samits. Zīles skatījumā, tas bija absolūti neveiksmīgs pasākums. Tas esot nodarījis divus ļaunumus - radījis vilšanos Ukrainas un Gruzijas sabiedrībā un šo valstu politiskajos līderos, kuri sanāksmē nesaņēma nekādu virzību uz bezvīzu režīmu ar ES. Tāpat tā neesot bijusi laba ziņa ukraiņu sabiedrībai un, pēc Zīles domām, ir nopietna ģeopolitiska neveiksme.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)