Banner 980x90

Tārgalē skanēs lībiešu valoda un notiks pasākums "Mūsu zeme - Līvzeme"

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
15.jūlijā Tārgalē, brīvdabas laukumā, plkst.19.30 sāksies pasākums "Mūsu zeme – Līvzeme". Tā būs iespēja noskatīties mazo un lielo tārgalnieku iestudēto brīvdabas muzikālo izrādi lībiešu valodā "Kīen jagūks āt puskūd?" jeb "Kura labad ir puķes?".

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils novada pašvaldības informatīvā izdevuma "Ventspils Novadnieks" redaktore Marlena Zvaigzne, notiks mācību stunda par līvu tradicionālo kultūru, rakstu valodu un izrunu, karogu, himnu, tradicionālo virtuvi, varēs apskatīt izstādi par seniem līvu ciemiem Tārgales pagastā "Bez pagātnes nav nākotnes", kas tapusi, gatavojoties Latvijas neatkarības simtgades svinībām 2018.gadā. Būs praktiskās nodarbības, zīmēšana uz asfalta, karodziņu darināšana, notiks ugunskura izveidošana un iekuršana, bukstiņbiezputras vārīšana, līvu rūnakmeņu skaidrošana. Vakara izskaņā – koncerts "Līvzeme Latvijā" un sadraudzības vakars pie ugunskura.

Paredzams, ka pasākumā piedalīsies Tārgales pagasta folkloras kopu "Piški kāndla" un "Kāndla" dalībnieki, Tārgales pamatskolas popgrupu "Jautrā varavīksne" un "Cīrulītis", Ventspils Kultūras centra lībiešu ansambļa "Rāndalist", sieviešu kora "Lība", sieviešu ansambļa "Rudens roze" un jauktā kora "Līvzeme" dziedātāji. Viesos tiek gaidīti arī Pērnavas somu ingeru biedrības folkgrupas "Kullero" pārstāvji.

Iesniedzot Ventspils novada pašvaldībā projektu par šāda pasākuma rīkošanu, Tārgales pagasta kultūras darba organizatore un kopu "Kāndla" un "Piški kāndla" vadītāja Ilga Porniece norādīja: "Ventspils novada piekrastes ciemos daudzās mājās vēl pavisam nesenā pagātnē skanēja līvu valoda. Tagad diemžēl tā vairs nav. Mūsu pienākums ir saglabāt šo valodu un kultūras mantojumu, no kura varam smelties gara spēku. Pasākuma "Mūsu zeme – Līvzeme" laikā ir aktuāli iepazīt līvu kultūru ne tikai kā literatūras vai mūzikas pamatu, bet arī svarīgi paraudzīties uz to kā uz kultūras formu, kas savā daudzveidībā ir nepieciešama mūsdienu cilvēkam. Jau vairākus gadus Tārgales pagastā vietējie iedzīvotāji labprāt iesaistītās muzikālās izrādes veidošanā līvu valodā, pēc tam to esam radījuši arī citviet, piemēram, Igaunijā, un arī šovasar tika iestudēta izrāde, uz kuru mīļi aicinām visus, kam tuva lībiešu valoda."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)