Banner 980x90

Apsūdzētais Ventspils mērs lauž vienošanos ar Leimani un joprojām meklē sev privātu advokātu

Rīga, 6.sept., LETA. Smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") joprojām meklē sev privāti nolīgtu advokātu.

Lembergs aģentūru LETA informēja, ka 25.jūnijā tiesvedības procesā viņa vienīgais un pastāvīgais tiesas advokāts Raimonds Krastiņš veselības stāvokļa dēļ pārtrauca aizstāvību un apturēja darbību advokatūrā.

Lai nodrošinātu savu aizstāvību, Lembergs informējis tiesu, ka viņam ir noslēgta vienošanās par aizstāvības realizēšanu tiesā ar advokātu Aivo Leimani. Taču Leimanis atsevišķās dienās nevar piedalīties tiesas sēdēs pēc apstiprinātā grafika un realizēt aizstāvību agrāku saistību dēļ ar citiem klientiem, kuras viņš ir saskaņojis tiesas sēdēs citās krimināllietās.

"Izpildot tiesas noteikto aizliegumu slēgt vienošanos ar advokātu, kurš nevar piedalīties visās tiesas sēdēs atbilstoši grafikam no pirmdienas līdz ceturtdienai, ievērojot Kriminālprocesa likuma pienākumu obligāti pildīt tiesas dotos uzdevumus, un, ņemot vērā prokurora Jura Jurisa dominējošo lomu tiesvedībā, - esmu izpildījis tiesas un prokurora uzdevumu un lauzis vienošanos ar advokātu Leimani par manas aizstāvības realizēšanu tiesā," norādīja Lembergs.

Patlaban Lembergs neesot atradis nevienu praktizējošu krimināltiesību advokātu, kurš nebūtu aizņemts tiesā kaut vienu dienu, atbilstoši grafikam - šogad un nākamgad katru nedēļu no pirmdienas līdz ceturtdienai kaut vienu stundu.

"Savus zvērināta advokāta, kurš atbilstu tiesas un prokurora izvirzītajām prasībām, un spētu nodrošināt manu aizstāvību tiesā, meklējumus turpinu," informēja Ventspils mērs.

Jau ziņots, ka tiesai saskatot zināmu vilcināšanos jauna advokāta izvēlē, Lembergam tika piešķirts valsts nodrošināts advokāts, kura vārds sākotnēji atklāts netika. Nesen gan tiesā atklājās, ka Lembergam kā valsts nozīmētais aizstāvis piešķirts Genādijs Ivankins. Tobrīd paralēli Lembergs pats paziņoja, ka par savu jauno aizstāvi ir izvēlējies Leimani, kurš viņu pārstāvējis jau iepriekš.

Rīgas apgabaltiesas tiesnese Irīna Jansone šonedēļ Ivankinam aicināja sākt iepazīties ar lietas materiāliem.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 9.septembrī plkst.10. 

Jauns aizstāvis Lembergam ir nepieciešams, jo 25.jūnija tiesas sēdē viņa komandu pameta aizstāvis Raimonds Krastiņš, kurš pašlaik ir apturējis savu darbību advokatūrā. Lembergam lietā bija vēl divi advokāti, tomēr politiķis tika paziņojis, ka viņi nevarot uzņemties trešā advokāta pienākumus, jo katrs atbildot par specifiskiem lietas aspektiem, un tieši Krastiņš bijis "vienīgais un pastāvīgais tiesas advokāts, aizstāvības stratēģis". Pārējiem pilnvaras tikušas izrakstītas uz konkrētām sēdēm. Pagājušajā nedēļā tiesā Lembergs bija ieradies bez citiem advokātiem.

Tiesa iepriekš Lembergam norādīja, ka viņam ir tiesības slēgt vienošanos ar tik aizstāvjiem, cik viņš vēlas, bet viņam neesot tiesības slēgt vienošanos ar aizstāvi, kurš ieradīsies tikai uz tām tiesas sēdēm, uz kurām Lembergs vēlēsies. "Vai nu jūs aizstāvēs aizstāvis, kurš varēs ierasties uz nozīmētajām tiesas sēdēm līdz gada beigām, vai arī jums ir nodrošināts valsts aizstāvis. "Nerausim" tiesas sēdes, ja ir vienošanās ar kādu, kas netiek," situāciju vērtēja Jansone.

Savukārt Lembergs tiesai pauda nostāju, ka šādi tiek pārkāptas viņa tiesības uz godīgu tiesu, jo advokātam ir nepieciešams laiks iepazīties ar lietas materiāliem, kas sastāv no 240 sējumiem, kā arī ar prokuroru debašu runu un tiesas sēžu protokoliem.

Prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza šogad martā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijam Lembergam un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)