Banner 980x90

CSDD sākusi kampaņu pret braukšanu reibumā "Viena kļūda - salauzta dzīve"

Rīga, 15.jūn., LETA. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sākusi kampaņu pret braukšanu reibumā "Viena kļūda - salauzta dzīve", aģentūrai LETA pavēstīja CSDD pārstāvji.

Kampaņa ir balstīta uz vairāku avārijās cietušu cilvēku pārdzīvojumiem, emocijām un traģiskām atklāsmēm.

Kampaņas laikā sabiedrība tiks uzrunāta arī ar trim dokumentāliem videostāstiem "Viena kļūda - salauzta dzīve".

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš norādīja, ka kampaņas stāsti noteikti liks sabiedrībai aizdomāties par sekām, kādas var būt, autovadītājam sēžoties pie stūres reibumā.

"Ir grūti skatīties realitāti - kā viena kļūda var mainīt jauniešu dzīvi. Mūsu kampaņas stāsti ir skarbi, patiesi, un tie noteikti liks sabiedrībai aizdomāties par sekām, kādas var būt, ja autovadītājs sēžas pie stūres reibumā. Tādēļ mūsu aicinājums pirms vasaras saulgriežiem jau vairākus gadus ir nemainīgs - "Pieskati draugu, tuvinieku, jebkuru līdzcilvēku, lai viņš nekļūdās un nesēžas pie stūres reibumā!" Jo, kā saka traģēdijā cietušais, brīdī, kad "alkohols valda pār tevi, tu pārstāj kontrolēt savu rīcību un uzvedību". Izglābt var tikai atbildīga drauga rīcība," uzsvēra Lukstiņš.

Gatavojoties kampaņai, direkcija veikusi arī pētījumu par iedzīvotāju attieksmi pret braukšanu reibumā. Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas sabiedrība kļūst aizvien atbildīgāka, proti, 96% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka nekādā gadījumā nav pieļaujams sēsties pie automašīnas stūres alkohola reibumā.

Turklāt samazinās to iedzīvotāju skaits, kuriem nākas iereibušu līdzcilvēku atturēt no auto vadīšanas. Šogad 26% respondentu atzinuši, ka pēdējo piecu gadu laikā viņi nav pieļāvuši, ka draugs vai paziņa sēžas pie stūres reibumā. Salīdzinājumam - pērn katrs trešais bija atturējis kādu dzērājšoferi. Tomēr katrs desmitais respondents atzinis, ka viņam pēdējo triju gadu laikā nācies pie stūres sēsties iedzērušam, un šis skaitlis vēl aizvien ir nepiedodami liels, atzīmēja Lukstiņš.

Aptaujātie cilvēki ir atzinuši, ka no sēšanās pie stūres alkohola reibumā viņus visefektīvāk attur biežākas kontroles uz ceļiem, bargāki sodi, pašu vai citu cilvēku negatīvā pieredze, kā arī informatīvās kampaņas. Tādēļ CSDD šogad sabiedrību uzrunās ar patiesiem cilvēku stāstiem, kuros viņi atzīstas, ka ir svinējuši svētkus, sēdušies pie stūres reibumā un piedzīvojuši traģiskus mirkļus, zaudējot draugus, tuviniekus un pārdzīvojot grūtus un sāpīgus dzīvē atgriešanās mirkļus.

Pētījumu veikušās aģentūras "Latvijas fakti" direktors un sociologs Aigars Freimanis skaidroja, ka kopējā pētījuma rezultāti var kalpot par labu ilustrāciju tam, cik ietekmīgas var būt sociālās kampaņas, kuru mērķis ir mainīt cilvēku paradumus un atcelt iesīkstējušus stereotipus.

"Aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju apzinās, ka braukšana dzērumā ir bīstama un noziedzīga," teica Freimanis.

CSDD apkopotā statistika liecina, ka no 2010.gada reibumā izraisīto avāriju skaits samazinājies par 28%, bojāgājušo skaits sarucis gandrīz divas reizes - no 22 bojāgājušajiem 2010.gadā līdz 12 bojāgājušajiem pērn, bet ievainoto skaits - par 23%.

Informatīvā kampaņa "Viena kļūda - salauzta dzīve" tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

CSDD pētījums "Sabiedrības attieksme pret automašīnas vadīšanu alkohola reibumā" sadarbībā ar pētījumu centru "Latvijas fakti" veikts šogad maijā. Pētījumā aptaujāti 1017 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Kampaņu izstrādā ar kinorežisoru Aigaru Graubu un Andreju Ēķi saistītais uzņēmums SIA "Platforma filma". Kopējā kampaņas izdevumu summa ir 49 610 eiro.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Platforma filma" apgrozījums pērn bija 324 772 eiro, bet peļņa - 108 403 eiro. "Platforma filma" reģistrēta 1997.gadā, un tās pamatkapitāls ir 102 704 eiro. "Platforma filma" īpašnieki ir Grauba - 25,95% un Normunds Kalniņš - 74,05%, savukārt Ēķis ir uzņēmuma valdes loceklis.

CSDD sociālās kampaņas pret braukšanu reibumā rīko kopš 2001.gada.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)