Banner 980x90

Eksperti: Profesionāļu atbalsts biznesa plānošanas stadijā var būt nozīmīgāks par finansējumu

Uzņēmējdarbības attīstībai Latvijas reģionos tiek veikta virkne pasākumu ar mērķi atbalstīt jau esošos uzņēmumus un veicināt jaunu uzņēmumu rašanos. Viens no galvenajiem kritērijiem, kuru par svarīgāko atzīst gan nozares eksperti, gan jaunie uzņēmēji, ir iespēja saņemt profesionāļu palīdzību biznesa attīstības uzsākšanas stadijā.

Latvijā arvien biežāka prakse ir pieredzējušu uzņēmēju mijiedarbība ar jaunajiem uzņēmējiem, kuri spēruši pirmos soļus biznesa vidē. Kā norāda AS "Attīstības finanšu institūcijas Altum" Biznesa uzsācēju segmenta vadītāja Ieva Zabrauska-Gailīte, tad uzsākot vai turpinot attīstīt uzņēmējdarbību, nozīmīgāks pat par biznesa finansējumu var būt pieredzējušu profesionāļu un mentoru atbalsts: "Ikdienā, strādājot ar biznesa uzsācējiem, mēs zinām, ka, sperot pirmos soļus biznesā, ir nepieciešams īpašs atbalsts, turklāt iedrošinājums un zinoša partnera padoms nereti ir svarīgāks par finansēm. Tāpēc ikviena iespēja biznesa uzsācējam satikt pieredzējušu uzņēmēju un ekspertu, kurš ir gatavs dalīties ar praktisko pieredzi un zināšanām, ir patiešām zelta vērta. Attīstības finanšu institūcija ALTUM vienuviet piedāvā gan valsts atbalsta finansējumu biznesa ideju īstenošanai, gan bezmaksas konsultācijas, lai palīdzētu atrast labākos risinājumus ieceres īstenošanai."

Finansiāls atbalsts, protams, ir ļoti būtisks biznesa attīstībai, bet vēl jo būtiskāk ir veicināt to, lai jaunajiem uzņēmējiem būtu pietiekami plašs zināšanu klāsts par biznesa vidi. Neatkarīgi no jomas, kurā jaunais uzņēmējs plāno darboties, ir nepieciešamas tāda veida zināšanas, kas būtu pielietojamas praktiski un veicinātu efektīvu resursu – gan finansiālo, gan cilvēkresursu – pielietojumu.

Biedrības "Zinis" valdes priekšsēdētāja Vita Brakovska norāda, ka uzņēmēji, kas var sniegt reālo pieredzi un kritiski skatīties uz savām kļūdām, ir vērtība jaunajiem biznesa uzsācējiem: "Man ir gandarījums, ka aizvien vairāk sevi pierādījušie uzņēmēji dalās ar pieredzi ne tikai panākumu, bet arī kļūdu kontekstā. Tieši mācīšanās no kļūdām nereti sniedz lielāku pieredzi un izpratni par uzņēmējdarbības procesiem, tādēļ arī viena no vērtībām ir tieši pieredzējušo uzņēmēju ieteikumi iesācējiem. Piedaloties biznesa ideju konkursos, noderīgi ir iepazīties ar pārējiem dalībniekiem un palīdzēt ar saviem kontaktiem - tas bagātinās arī pašus un ļaus izmantot iespējas, kurām priekšnoteikumus paši ar savu rīcību ir veidojuši."

Īpaši nozīmīga atbalsta sniegšana biznesa uzsākšanas stadijā no nozares ekspertiem ir jāparedz tiem jaundibinātājiem uzņēmumiem, kas ir spējīgi iekarot tirgus ārpus Latvijas robežām, uzskata Andra Feldmane, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece uzņēmējdarbības jautājumos, piebilstot, ka "ir jādomā par vietējā kapitāla uzņēmējiem, kuri spēj pierādīt, ka var attīstīties. Šiem uzņēmumiem ir jāpalīdz pēc iespējas vairāk, lai tie kļūtu par eksportspējīgiem uzņēmumiem".

Lai veicinātu reģionālās uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), jau otro gadu pēc kārtas rīko biznesa ideju konkursu "Biznesa ekspresis". Konkursa laikā tiek atrastas labākās biznesa idejas, kas, tiek pilnveidotas un attīstītas tā, lai ideja būtu ne tikai laba, bet arī konkurētspējīga. Kā rāda iepriekšējā gada pieredze – labākās biznesa idejas ir kļuvušas par peļņu nesošiem uzņēmumiem un turpina attīstīties.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)