Banner 980x90

Izskanēs unikāls mūzikas un mākslas projekts "Krievija – sejas un maskas"

Publicitātes foto
Publicitātes foto
10.jūnija plkst.19.00 koncertā teātra namā "Jūras vārti" Baltijas jauniešu kamerorķestris "Kremerata Baltica" atskaņos unikālu mūzikas un mākslas projektu, kas Eiropas koncertzālēs guvis klausītāju nedalītu atzinību. Musorgska vēsturiskajam skaņdarbam "Izstādes gleznas" ievērojamais Krievijas mākslinieks Maksims Kantors ir radījis mūsdienu mākslas darbus.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja SIA "Kurzemes filharmonija" Mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Lācberga, kā jau iepriekš ziņots, koncertsezona "Jūras vārtos" noslēgsies ar vienreizēju muzikālu baudījumu ne tikai klasiskās mūzikas gardēžiem, bet arī visiem, kam tuva romantisma mūzika. Koncerta pirmajā daļā "Kremerata Baltica" atskaņos Pētera Vaska "Vox Amoris" – solists Džeraldas Bidva un L.van Bēthovena Kvartetu op.95 G.Mālera pārlikumā stīgu orķestrim. Pēc tam muzikālais ceļojums vedīs uz Krieviju, lai Modesta Musorgska "Izstādes gleznas" baudītu Žaka Koena aranžējumā.

Mākslinieks Maksims Kantors atklāj: "Projekta mērķis bija apvienot mākslu, kas attīstās laikā, ar mākslu, kas atrodas ārpus laika parametriem (gleznu mēs uztveram acumirklī, kurpretim skaņdarbs jānoklausās no sākuma līdz beigām) – tas ir neparasts izaicinājums. Tomēr mēs uzņēmāmies šo eksperimentu. Ne tikai tāpēc, ka, sekojot Gētem, Rembo un Kandinskim, domājam, ka katrai skaņai atbilst sava krāsa, ne tikai tāpēc, ka esam solidāri ar Platonu tai domā, ka visām gara emanācijām ir kopīga cilme. Mēs iedrošinājāmies veikt šo eksperimentu arī tādēļ, ka pašreizējā situācija pasaulē aicina apvienoties. Laikā, kad draudi humānismam ir kļuvuši pārāk pamanāmi, mums šķiet nepieciešams demonstrēt dažādu virzienu mākslinieku solidaritāti, apvienot dažādas valodas, lai pateiktu ko kopīgu. Amats un tehnika var atšķirties, materiāli var būt dažādi, tomēr lociņa radītās skaņas un otas triepiens pauž vienu un to pašu – sāpi par to, kas notiek. Šis laiks nav līdzīgs tam laikam, kad Musorgskis rakstīja savas "Izstādes gleznas" – jādomā, ka gan Rūķi, gan Kijevas vārtus komponists iedomājās citādus. Taču mēs tikām runājuši par savām pašreizējām izjūtām, par jaunām esmes gleznām, kur vairs nav vietas impresionismam. Tā ir radies šis projekts – kā pretestības un vienošanās simbols, kā kopīgs mākslinieku paziņojums."

Gidons Krēmers raksturojot projektu runā par cerību, kas likta mūzikas un glezniecības apvienojumam: "Mūsu dienās, kad politiķi sabiedrību sadalījuši savējos un ienaidniekos, patriotos un liberāļos, sapratējos un akli ticētājos, gribas atrast kopīgu atskaites punktu, pozīciju, kas par spīti uzspiestajiem meliem aizvestu pie dialoga, nevis šķirtu. Mūzikai, tāpat kā glezniecībai piemīt spēks, kas runā skaidru tēlu valodu. Šai valodā var vērsties pie apziņas un zemapziņas, neizmantojot melīgus politiskus trafaretus. Muzikālā un vizuālā apvienojums spēj ietekmēt klausītāju un skatītāju – kā Baha un Vermēra, kā Čaikovska un Petrova-Vodkina darbi. Mēs necenšamies ilustrēt mūziku ar gleznām. Tēlu pretstatījums rada platformu sevis meklēšanai un attieksmei pret notikumiem ārpus ideoloģiskām formulām. Ar savu projektu mēs cenšamies atgriezt apziņu masu informācijas līdzekļu nenozombētā stāvoklī un likt katram sajust traģiskos notikumus apkārt un savu atbildību par tiem. Vienaldzība ir pati bīstamākā, pat ja māksla nespēj izglābt pasauli, tā spēj mūs šķīstīt. Tālabad mums talkā nāks dižā Musorgska un mūsu laika biedru mūzika, Maksima Kantora gleznas un orķestra "Kremerata Baltica" skaņas."

Biļešu cena 6 un 7 eiro. Biļetes nopērkamas t/n "Jūras vārti" un visās "Biļešu Serviss" kasēs, kā arī internetā – www.bilesuserviss.lv. Ar t/n "Jūras vārti" DRAUGA KARTI atlaide 10%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)