Banner 980x90

Landzē pilnībā atjaunota 300 gadu senā baznīca

Svētdien, 5.jūlijā, plkst.13.00 Landzes baznīcā notiks Pateicības dievkalpojums – svētki restaurētajam kultūras piemineklim un sadarbības partneriem, kas iesaistījušies Landzes baznīcas kompleksa sakopšanas un atjaunošanas darbos. Dievkalpojumu vadīs mācītāji Uģis Brūklene un Āris Kronbergs. Pēc dievkalpojuma – Kuldīgas mākslinieku koncerts un lietišķas sarunas, pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv pavēstīja Ventspils novada pašvaldība.
Sākotnēji dievnams bija būvēts kā koka baznīca, vēlāk to vairākkārt pārbūvēja. Mūra baznīca uzcelta 1701.gadā. 1712.gada dokumentos teikts, ka baznīca ir gluži jauna, jo tai uzlikts dakstiņu jumts, zelmenī atrodas ar skārdu apsists sarkani krāsots tornis, kas tur divus metāla zvanus. Koka tornis 1737.gadā draudējis iebrukt, tāpēc 1744.gadā to nojauca un uzbūvēja no pašiem pamatiem tādu, kāds tas redzams šodien.

Vecais dakstiņu jumts bija kalpojis trīs gadsimtus. Lai glābtu baznīcu, to vajadzēja nomainīt, tādēļ Landzes draudze uzsāka dievnama kompleksa restaurāciju. No 2006. līdz 2014.gadam šim nolūkam piesaistīti nepilni 44 tūkstoši eiro, 23% no tiem ir Ventspils novada pašvaldības līdzekļi. Lai atjaunotu Landzes baznīcas autentisko izskatu, šogad notika baznīcas jumta restaurācijas pēdējā fāze – dakstiņu uzklāšana, to finansēja Vācijas labdarības fonds. Tā darbību koordinē Otto fon Grothuss, senas baltvācu dzimtas pēctecis. Viņa mērķis ir palīdzēt Kurzemē atjaunot ar viņa dzimtu saistītās senās muižas un baznīcas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)