Banner 980x90

Pirmsskolas pedagogu algu palielināšanai Ventspils pašvaldības budžetā gadā būs nepieciešams pusmiljons eiro

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
Pirmsskolas iestāžu pedagogu algu palielināšanai, ieviešot jauno atalgojuma modeli, Ventspils pilsētas pašvaldībai šī gada budžetā būs jāatrod vēl papildu 300 000 eiro, bet pilna gada griezumā būs nepieciešams papildu pusmiljons eiro, preses konferencē informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Mēs rosinājām, ka pedagogu algu pieaugums bērnudārzos ir jāfinansē no valsts budžeta," skaidroja Lembergs. Ieviešot izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) piedāvāto modeli, pirmsskolas pedagogu algu pielikumam papildus nepieciešami apmēram 15 miljoni eiro.

"Finanšu ministrija šādu naudu neatrada, un līdz ar to iznāca, ka pedagogu algu pieaugums bērnudārzos pilnībā gulstas uz pašvaldību budžeta vai uz privāto bērnudārzu īpašnieku pleciem. Tas nozīmē, ka privātajiem bērnudārziem tādā gadījumā droši vien būtu jāceļ maksa un visām pašvaldībām jāpārskata budžeti," skaidroja Lembergs. Viņš norādīja, ka nav notikusi pašvaldību aptauja, vai tās varēs finansēt šo algu pielikumu pirmsskolas pedagogiem - sākotnēji bija plānots noteikt, ka visiem pirmsskolas pedagogiem no šī gada 1.septembra būs obligāti jāmaksā 620 eiro par likmi, nerēķinoties ar to, vai pašvaldībām un privātajiem bērnudārziem ir nauda šim mērķim.

"Mūsu ierosinājums bija tāds, ka jāparedz brīvprātības princips šajā jautājumā," skaidroja Lembergs. Rezultātā jaunajā pedagogu atalgojuma modelī ir piedāvāta atruna par to, ka pašvaldībām, kurām pašlaik nebūs finansiālu iespēju nodrošināt pedagogu darba samaksas pieaugumu līdz paredzētajiem 620 eiro, pārejas periodā būs ļauts minimālo atalgojumu atbilstoši slodzes definīcijai maksāt 560 eiro.

Vaicāts, uz cik lielu algas pielikumu šogad var cerēt Ventspils pirmsskolas pedagogi, Lembergs paziņoja, ka Ventspils dome šo jautājumu nav skatījusi: "Valsts rekomendācija ir 620 eiro. Mēs to skatīsim. Ja tā ir pašvaldības budžeta nauda, tad es domāju, ka mums nekāds pārejas periods nav vajadzīgs, bet tas šobrīd ir mans personiskais viedoklis."

LETA jau ziņoja, ka pirmsskolas pedagogu atalgojums tiks kāpināts divos posmos. Pirmajā solī, kas būs 1.septembrī, atalgojums kāps līdz 620 eiro, bet pēc gada - 2017.gada 1.septembrī - līdz 680 eiro. Izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis valdības sēdē skaidroja, ka jaunajā pedagogu atalgojuma modelī ir piedāvāta atruna par to, ka pašvaldībām, kurām pašlaik nebūs finansiālu iespēju nodrošināt pedagogu darba samaksas pieaugumu līdz paredzētajiem 620 eiro, pārejas periodā būs ļauts minimālo atalgojumu atbilstoši slodzes definīcijai maksāt 560 eiro. Šadurskis skaidroja, ka šāda summa precīzi atbilst slodzes definīcijas izmaksām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)