Banner 980x90

Skaistā un autentiskā ampīra stila Jaunauces pils

Dāvis Kļaviņš/flickr.com
Dāvis Kļaviņš/flickr.com
Jaunauces pils jeb kungu māja būvēta 19. gadsimta sākumā ampīra stilā, pateicoties grāfam Karlam Johanam Frīdriham fon Mēdemam. Ēka līdz mūsdienām saglabājusies vien ar nelieliem pārveidojumiem, turklāt tajā joprojām redzama sākotnējā interjera apdare ar vienīgo autentisko klasicisma stila kupola gleznojumu ovālajā zālē. Jaunauces muižas apbūve ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Vēsture

Auce (Aucis) kā vietvārds bijis zināms jau laikā pirms Livonijas, savukārt Livonijas laikos pusotru gadsimtu tā dēvēta par Mazauci. Tas bija Hercogs Jēkabs, kurš vēlākos laikos atjaunojis Jaunauces nosaukumu.

1518. gadā Livonijas ordeņa mestrs Pletenbergs šo novadu izlēņojis Johanam Koskulam. Gadsimtu gaitā muižai mainījušies īpašnieki, līdz 1804. gadā Jaunauces muižu iegādājies grāfs Karls Johans Frīdrihs fon Mēdems (1762-1827), viens no ietekmīgākās Kurzemes hercogistes muižnieku Mēdemu dzimtas locekļiem.

Līdz ar Jaunauces muižas nokļūšanu Mēdemu dzimtas īpašumā sācies muižas uzplaukuma laiks. Tiek īstenoti plaši saimniecības ēku būvniecības darbi barona Ferdinanda Ropa vadībā, kurš bija apprecējis grāfa meitu Karolini. 1815. gadā grāfs Karls Mēdems ar sievu dāvinājuši savai meitai Karolinei naudu jaunas kungu mājas celšanai. Viņa, saskaņā ar testamentu, pēc grāfa Mēdema nāves 1827. gadā, arī mantojusi muižu. Baronu Ropu dzimta trijās paaudzēs saimniekoja Jaunauces muižā visu nākamo gadsimtu, līdz zemes reformas rezultātā 1920. gadā muiža tai atsavināta.

20. gadsimta sākumā arhitekts Makss Aleks fon der Rops veicis interjera atjaunošanu, kas fragmentāri saglabājies, tai skaitā arī Jelgavā ražotās balto podiņu krāsnis.

Vēlākajos gados muižas kungu namā darbojusies gan Latvijas Jaunatnes savienība, gan aptieka, ārsts un vecmātes prakse. Ilgu laika posmu, no 1930. līdz 2009. gadam, pilī līdz tās likvidēšanai atradās Jaunauces skola.

Restaurācijas darbi

Pēc skolas slēgšanas 2009. gadā kungu mājā tiek uzsākti izpētes un restaurācijas darbi – atjaunots dakstiņu jumta segums, uzsākta ovālās zāles restaurācija. Izstrādāts un uzsākts parka rekonstrukcijas projekts.

Jaunauces pils divas telpas – gleznu istaba un ēdamistaba – restaurācijas procesā atguva tādus interjerus, kādi tie bija 20. gs. Sākumā, proti, pēdējo muižas laiku interjera apdari, kad pilī tika veikti vērienīgie atjaunošanas darbi Makša fon der Ropa vadībā. Tika atjaunots arī parkets, kas bija viens no pašiem sarežģītākajiem darbiem, restaurētas krāsnis, logi, durvis un dažādi dekoratīvie elementi kā ciļņi un kolonnas.

Ap grāfu Jaunauces pili un saimniecības ēkām izveidots gandrīz astoņus hektārus liels ainavu parks ar dīķi un salu tajā. Parkā aug ne tikai vietējo sugu koki, bet arī dažādu svešzemju retumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)