Banner 980x90

Traumatologu darbs Ventspils slimnīcā

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
SIA "Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā" darbojas četri traumatologi - dakteris Juris Krupnovs, Māris Zirnis, Aleksandrs Primaks un Igors Harjuzovs. Katru dienu pēc traumatoloģiskās palīdzības akūtos gadījumos vēršas 15 līdz 20 pacienti.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja ārstniecības iestādē, traumatologi ikdienā Ventspils slimnīcā saskaras ar daudzām un dažādām traumām. Visplašāk izplatītas sadzīvē gūtas traumas – roku, potīšu, kāju, gūžu lūzumi, locītavu mežģījumi, plaši sastopamas arī dažādas brūces. Visas iepriekš minētās ir akūtās traumas. Šāda veida traumas sastāda tikai daļu no traumatologa darba. Otru daļu sastāda ortopēdiskās operācijas.

Ventspils slimnīcā, ar labiem rezultātiem tiek veiktas gūžas un ceļa locītavu endoprotezēšanas operācijas. Tiek pielietotas dažādas metodes un iekārtas, tai skaitā artroskopija, kas tiek izmantota ceļa locītavu operēšanai. Operācijas laikā tiek veikti mazi griezumi un pacienta locītavā tiek ievadīti optiski un ķirurģiski instrumenti, lai veiktu diagnostiku vai ārstēšanu. Agrāk, operējot ceļa locītavu tika veikti lielāki griezumi, tādēļ bija nepieciešamas vismaz 3 nedēļas līdz celis sadzīst. Mūsdienīgā metode – artroskopija, ievērojami paātrina pacienta atveseļošanos, ļaujot pacientam no rīta ierasties slimnīcā uz operāciju, un jau vakarā vai nākamajā dienā doties mājās.

Traumatologs - ortopēds J. Krupnovs uzsver, ka diemžēl veselību nav iespējams nopirkt. Atkarībā no pacienta traumas, ārsts pieņem lēmumu un rīkojas, lai sasniegtu pēc iespējas labāku rezultātu. Traumatologa darbs ir ļoti smags, īpaši atrodoties operāciju zālē, jo ne tikai jāpieņem atbildīgi lēmumi, bet arī jābūt fiziski spēcīgam, lai veiktu nepieciešamo manipulāciju. Operācijas nereti aizņem ilgāk nekā 5 stundas. Īpaši veicot locītavu operācijas dakteris Krupnovs uzsver, ka nav iespējams dāvāt pacientam jaunību, tomēr veiktā operācija ievērojami uzlabo pacienta dzīves kvalitāti, kas ir ļoti vērtīgi, ņemot vērā, ka bez operācijas pacients, iespējams, nevarētu staigāt.

Liels atbalsts traumatologu ikdienas darbā ir traumatoloģijas nodaļas medmāsas, kuras nodrošina profesionālu aprūpi pacientiem. Tāpat ārstiem operāciju zālē palīdz operāciju māsas, bez kurām traumatologu darbs nebūtu iedomājams.

Dakteris J. Krupnovs Ventspils slimnīcā strādā no 1979. gada. Tolaik slimnīcā nebija atsevišķa traumatoloģijas nodaļa, tikai ķirurģijas nodaļa, un ārsts speciālists sniedza gan ķirurģisko, gan traumatoloģisko palīdzību. Sākotnēji pacientiem ārstēja tikai parastos lūzumus, kā arī saišu un muskuļu bojājumus, bet ortopēdiskās operācijas netika veiktas. Gadu gaitā Ventspils slimnīca pastāvīgi strādājusi, lai attīstītos un varētu sniegt palīdzību pēc iespējas vairāk pacientu. Līdz ar to 1990. gadā tika izveidota traumatoloģijas nodaļa.

Traumatoloģijas nodaļas vadītājs dakteris A. Primaks stāsta, ka ārstiem tika nodrošināta iespēja pilnveidot zināšanas, apmeklējot kvalifikācijas celšanu Zviedrijā, ASV un Vācijā. Pateicoties sadarbībai ar Zviedrijas mediķiem, Ventspils slimnīcas speciālisti apguvuši gūžas locītavas protezēšanu ar mora protēzi. Gūžas endoprotezēšanas operācijas Ventspils slimnīcā tiek veiktas jau 18 gadus, bet ceļa locītavu - 10 gadus. Ventspils slimnīca bija viena no pirmajām slimnīcām, kas realizēja DHS (Dynamic hip screw) gūžas operācijas, kas tiek veiktas pie īpatnēja gūžas kaula kakliņa lūzuma. Pateicoties šai metodei pacientiem iespējama ātrāka atveseļošana.

Attīstījusies arī diagnostika, jo pacientus iespējams izmeklēt pirms operācijas, precizējot diagnozi, ar kompjūtertomogrāfu, magnētisko rezonansi un ultrasonogrāfiju.

Gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijas pārsvarā nepieciešamas vidēja un vecāka gadu gājuma pacientiem. Varam būt gandarīti, ka ventspilniekiem, kā arī citiem Latvijas iedzīvotājiem šīs operācijas ir pieejamas uz vietas Ventspilī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)