Banner 980x90

Ventspilī atklās Kurzemes Nieru aizstājterapijas centru

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Trešdien, 28.septembrī, plkst.11.00 Ventspilī, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Hemodialīzes nodaļā, tiks atklāts Kurzemes Nieru aizstājterapijas centrs, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Bergmane.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca pieņēmusi lēmumu izveidot Kurzemes Nieru aizstājterapijas centru ar mērķi sniegt augstākā līmeņa nefroloģisko palīdzību strauji augošajam hronisko nieru slimību pacientu skaitam Kurzemē, skaidroja Bergmane. Nieru aizstājterapijas centrs nodrošinās nepārtrauktu neatliekamās palīdzības sniegšanu pacientiem ar akūtu nieru mazspēju.

Kā skaidroja slimnīcā, liela nozīme Kurzemes Nieru aizstājterapijas centra izveidē bijusi ilggadējam Hemodialīzes nodaļas vadītājas nefroloģes Lindas Mičules ieguldījumam nodaļas attīstībā. Gadu gaitā Ventspils Hemodialīzes nodaļa attīstījusies un aprīkota ar modernām iekārtām. Ar Ventspils pašvaldības atbalstu 2012.gadā iegādātas hemodialīzes iekārtas 15 623 eiro vērtībā. Pacientu ērtībai Hemodialīzes nodaļa aprīkota ar funkcionāliem krēsliem, kas ļauj daļai pacientu dialīzes laikā nevis gulēt, bet arī sēdēt un strādāt pie datora vai lasīt.

Par Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas līdzekļiem 2014.gadā Ventspils slimnīcas Hemodialīzes nodaļā veikta rekonstrukcija, to modernizējot un paplašinot. Rezultātā nodaļa vienlaicīgi spēj nodrošināt hemodialīzes seansus 10 pacientiem. "Pēc veiktā remonta Ventspils slimnīcas Hemodialīzes nodaļas telpas ir plašākas un ērtākas, uzstādītas gaisa attīrīšanas iekārtas, kas nodrošina labāku gaisa cirkulāciju," pastāstīja nodaļas vadītāja Linda Mičule.

Šoruden apritējuši 22 gadi, kopš Ventspils slimnīcas Hemodialīzes nodaļā pacientam veikts pirmais hemodialīzes seanss. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Ventspils un Talsu filiālēs kopā šogad veikti jau vairāk nekā 4600 hemodialīzes seansu.

Ventspils slimnīcā tiek veikta hemodialīze un peritoneālā dialīze. Hemodialīze ir aizstājterapijas metode nieru mazspējas pēdējo stadiju slimnieku ārstēšanai. Dialīzes pacients trīs reizes nedēļā dodas uz nodaļu, kur ar hemodialīzes iekārtu caur speciāliem filtriem viņa asinis tiek attīrītas no šlakvielām. Ja nieru slimība ir beigu stadijā, tad pacientam aizstājterapija jāveic visu mūžu, tādēļ ir svarīga savlaicīga slimības diagnosticēšana. Peritoneālā dialīze ļauj pacientiem dialīzi veikt patstāvīgi mājās. Šo terapiju izmanto pacienti, kuri dzīvo tālu no slimnīcas, kuriem ir kustību traucējumi vai citi iemesli, kādēļ viņi nevar trīs reizes nedēļā aizbraukt uz hemodialīzi slimnīcas nodaļā.

Kā iepriekš savā iknedēļas preses konferencē informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), Kurzemes Nieru aizstājterapijas centrs, līdzīgi kā pirms pāris gadiem Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī izveidotais Kurzemes Acu centrs, būs reģiona centrs attiecīgajā medicīnas jomā.

"Palīdzības serviss cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar nierēm, Ventspilī jau tiek sniegts gana sen, bet tā būs jauna, kvalitatīva pakāpe šajā darbā. Šis piemērs par Nieru centru parāda, ka tur, kur ir labi speciālisti, veidojas ne tikai pilsētas vai Ziemeļkurzemes, bet arī jau visas Latvijas medicīnas kvalitātes centrs. Kā vēl vienu piemēru var minēt Kurzemes Acu centru Ventspilī. Protams, ir arī citi augstas kvalifikācijas dakteri, bet svarīgi, ka kādās atsevišķās medicīnas jomās veidojas īpaši augsts līmenis," piebilda Lembergs.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Hemodialīzes nodaļa Ventspilī jau līdz šim apkalpoja pacientus ne tikai no Ventspils pilsētas, bet arī no citām kaimiņu pašvaldībām - Ventspils novada un Kuldīgas, liecina informācija slimnīcas mājaslapā. Nodaļā tiek ārstēti pacienti, kuriem dažādu slimību dēļ daļēji vai pilnībā nefunkcionē nieres kā organismu attīroši orgāni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)